//proppeler

Sunday, September 25, 2016

Samo jedna sitnica dovoljna je da spriječite stvaranje LEDA u vašem zamrzivaču!

Svaka domaćica zna koliko je naporno odlediti i očistiti zamrzivač. Jako mukotrpan posao ali sada imamo rješenje za vas!


Uz ovaj genijalan trik moći ćete da jednom za sva vremena spriječite stvaranje leda!
Led u zamrzivaču je svakodnevna noćna mora domaćica. Ipak, i za to postoji riješenje, i to prilično jednostavno.
Sve što treba da uradite jeste da zidove, fioke ili komoru zamrzivača premažete uljem, što će rezultirati klizavom površinom po kojoj led neće moći da se formira. Vrlo lako i efikasno!
Podijelite ovo i sa vašim prijateljima kako bi i njima olakšali posao.

AKO ŽELITE SMRŠATI BRZO I LAKO, PRIPREMITE OVO PIĆE U SAMO 2 MINUTE: NJOJ JE POŠLO ZA RUKOM, A SIGURNO ĆE I VAMA!

Ovo je pravi spoj za detoksikaciju organizma. To će ubrzati vaš metabolizam i stimulisati imuni sistem.


Sastojci:
– 1 žličica cimeta
– 2 kašike jabukovog sirćeta
– 1 žlica meda
– 2 žlice soka od limuna
– 1 čaša vode
Instrukcije:
U blender, stavite sve sastojke zajedno i izmiješati ih dobro. Trebalo bi da ovo piće držite u frižideru. Kombinacija ovih sastojaka će vam pomoći da spalite masti, ubrzate metabolizam, borite se protiv dijabetesa, i liječenje hipotenzije (nizak krvni tlak).
S toga, ne čekajte već probajte odmah!

Suhe smokve: Protiv anemije, za osteoporozu, reguliraju krvni tlak…

Suhe smokve slastan, ali i zdrav zalogaj.


Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Sadrže i više kalcija nego kravlje mlijeko. Unosom 100 grama suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za staničnu oksidaciju.
Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar potiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalija regulira krvni tlak.
Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utječe na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.
S konzumacijom suhih smokava trebaju biti oprezni dijabetičari, ali i oni koji imaju problem s debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.

Thursday, September 22, 2016

Ova BILJKA zaustavlja rast TUMORSKIH STANICA i liječi DIABETES I VISOK PRITISAK! (Recept)

Klinička ispitivanja obavljena u Evropi pokazala su da ekstrakt imele može pomoći dijabetičarima. Budući da snižava krvni pritisak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena. Osim tradicije ljubljenja ispod nje, imela je u „narodnoj medicini“ poznata kao odličan lijek protiv epilepsije i raka, ali dobro djeluje i protiv krvnog pritiska i arterioskleroze. Smatra se da je uz glog najbolje prirodno sredstvo za srčane i krvožilne tegobe te sadrži sastojke koji regulišu pritisak.


Bijela imela, lat. Viscum album, biljka je koju spominju nekoliko nordijske i keltske legende i kojoj su stari evropski narodi pripisivali božanska svojstva – muškost, plodnost i romancu. Jako su je cijenili i mnogi poznati ljekari i iscelitelji, a među njima Hipokrat, Rudolph Steiner i Sebastian Kneipp.
Od 1917. Rudolf Steiner počeo je koristiti imelu u liječenju raka. Imela se široko koristi u liječenju raka. Brojne studije pokazuju da viskotoksini iz imele rastvaraju ćelijsku membranu tumorske ćelije i tako je razaraju. Lektini koje sadrži ova biljka djeluju citostatski – zaustavljaju dalji rast tumorskih ćelija. Osim toga, potvrđeno je da imela jača imunološki sistem, olakšava bolove i smanjuje nuspojave hemoterapije čak do 80%. Zbog toga ovu biljku itekako možemo preporučiti kao pomoć u liječenju karcinoma.
Osnovni recept
Prah od osušene i usitnjene biljke ili lišća uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža. Uzima se sa vodom ili u jelu. Ako se jedna kašičica praha od imele ostavi 3 sata u 2 dl tople vode, dobiće se ekstrakt koji se pije u dva obroka, pola ujutro, a ostatak uveče prije spavanja. Drugi je način da šest čajnih kašika imele stavi u 6 dl hladne vode i pusti da odstoje 6-8 sati. Nakon toga se procijedi. Pije se tokom dana bez šećera.
Napomena
Bobice imele ne smijete uzimati na usta, jer su otrovne. Prevelike doze mogu izazvati povraćanje. Preparate od imele ne smiju koristiti trudnice i dojilje. Ne smiju se primjenjivati zajedno sa lijekovima za srce. U liječenju ne smijete koristiti imelu s hrasta, jer je otrovna. Prepoznatljiva je po žutim bobicama.

Kada vidite zašto ona peče LJUSKU od jaja, nikada je više nećete baciti!

Da li mislite da znate kako koristiti sve vitamine i minerale iz jajeta? Razmislite još jednom. Ako stavite jaje u zdjelu, a bacate ljusku u smeće, propuštate velike zdravstvene prednosti…

Zdravstvene prednosti ljuske jajeta


Ljuska jajeta je bogata mineralima koji su korisni za kosti. Ljuske jajeta sadrže savršen skup idealnih supstanci za liječenje karijesa, masivne količine kalcija i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao kod naših zuba.
Ljuske jaja mogu pomoći u liječenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali iz ljuski jaja, mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.
Ako želite napraviti lijek od ljuske, možete to napraviti u vlastitoj kuhinji, apostoji nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti. Prvo, preporučuje se upotreba organskih jaja, kako bi se izbjegle hemikalije i hormoni. Drugo, čišćenje. Da biste izbjegli trovanje salmonelom, kuhajte jaja na 140 stepeni najmanje 3 i po minute, kako biste ubili bakterije.
Pogledajte video koji će vam pokazati svaki korak, te dati precizne upute o pripemanju kalcija u prahu. Priprema traje oko 30 minuta i kada budete gotovi, bijeli prah možete dodati u hranu ili uzeti kao dodatak.
Ne zaboravite staviti u posudu, dobro je zatvoriti i staviti u frižider.

Dopire vam neugodan miris iz lavaboa i sudopere?Evo kako ga se riješiti!

Ne postoji ništa gore od neprijatnog mirisa iz sudopere ili lavaboa. Neko će odmah da posegne za hemijskim preparatima, pri tome većina zaboravlja da ovakve procedure utiču na kvalitet podzemnih voda. Uz pomoć ovog jednostavnog trika možete ubiti dvije muhe jednim udarcem: zaštititi prirodu i izbaciti neprijatan miris iz svoje kuće.


Za ovo će vam biti potrebno:
  • 1/2 čaše soka od limuna
  • 1/2 čaše sode bikarbone
Priprema:
Ugrijte limunov sok i dodajte u njega sodu, da se rastvori. To činite polako, jer će doći do određene reakcije u vidu penušanje, između sode i soka. Promješajte i polako sipajte u odvod. Sačekajte 10 minuta da se upiju sve nečistoće, nakon toga isperite mlazom vruće vode. Od neprijatnih mirisa neće ostati ni traga, samo svježina.
Na taj način očistiće odvode i otkloniti svi neprijatne mirise. Umjesto limunovog soka možete koristiti alkoholno sirće.

Nemojte trošiti novac na lijekove za VISOK krvni pritisak i HOLESTEROL. Probajte ovaj stari recept i IZNENADIT ćete se!

U ovom članku ćemo vam pokazati poznati recept koji može izliječiti mnoge bolesti i pojačati vaš imuni sistem. Ovaj prekrasni recept će vam pomoći da se smanjite visok krvni pritisak, i visok holesterol.


Sastojci:
Ribani đumbir (1 komad)
1 češanj bijelog luka (ribani)
1 kašika jabukovog sirćeta
1 žličica meda
1 kašika soka od limuna
Sve sastojke stavite u blender i miješati 30 sekundi velikom brzinom. Zatim procijediti tečnost i čuvati mješavinu u frižideru 5 dana.
Kako koristiti:
Preporučuje se da konzumirate 1 kašiku prije doručka ujutro i 1 kašiku prije večere. To bi trebalo da traje više od 3 puta dnevno. Vi ćete biti iznenađeni rezultatima. Vaš krvni pritisak i holesterol će se smanjiti, a vi ćete biti svježi i puni energije.

ZBOGOM SIJEDOJ KOSI: Ovaj sok vraća PRIRODNU boju kose!

Sijede vlasi mogu da nam skrenu pažnju na ozbiljne nedostatke u ishrani i da nam nagovijeste buduće bolesti. Da li ste znali da postoji način da se uspori rast sijedih vlasi i da vam se vrati prirodna boja.


S obzirom da stanje i izgled naše kose pokazuje da li se ispravno i zdravo hranimo, važno je da imamo na umu da je prerano sijeda kosa puno više od estetske brige.
Ona može da nam skrene pažnju na ozbiljne nedostatke u ishrani i da nam nagovijesti buduće bolesti. Da li ste znali da postoji način da se uspori rast sijedih vlasi i da vam se vrati prirodna boja, piše Atma.
Uzroci su mnogo dublji
Krenimo prvo sa naučnim objašnjenjem: načnici su objasnili uzrok sijede kose – pigment melanin zadužen za proizvodnju matičnih ćelija koje se nalaze na svakom folikulu. Zavisno od naše genetske predispozicije, ove ćelije počinju da proizvode manje pigmenta kako starimo, što na kraju rezultira sijedom kosom.
Tradicionalna kineska medicina objašnjava da su razlozi sijede kose daleko dublji od jednostavnog genetskog nasljeđa.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kvalitet krvi i zdravlje bubrega se ogleda u snazi, boji i stanju kose.
Namirnice koje jačaju krv i bubrege su hlorofil, šećerna melasa, crne sjemenke sezama, hijiki alge, kopriva, a posebno pšenična trava. Kineska medicina preporučuje i izbjegavanje prekomjernog korištenja mliječnih proizvoda, mesa i soli.
Prerano sijeda kosa može da ukazuje na poremećaj štitaste žlijezde. Nedostatak vitamina B5, B6 i B12, zatim anemija. Nedostatak ovih vitamina i minerala je često povezan s lošom apsorpcijom zbog problema koji proizlaze iz Kronove bolesti, bakterijskog rasta u crijevima.
Nedostatak adekvatnog vitamina A, cinka i bakra takođe mogu stvoriti problem, što može dovesti do slabog imuniteta, oslabljene povezanosti krvnih vena i, u nekim slučajevima, moždanog udara i bolesti krvog sistema.
Sok koji vraća boju sijedim vlasima
Redovno konzumiranje svježeg soka mlade pšenične trave pruža nam mnoge prednosti, a jedna od njih je i ta da može usporiti rast sijedih i vratiti da već posjedjeloj kosi prirodnu boju.
Sok od pšenične trave je ujedno i odličan čistač krvi, pa pomaže u pomlađivanju i regeneraciji naše kože.
Kako da dobijete sok od pšenične trave?
Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u prodavnicama zdrave hrane u svježem ili u osušenom obliku.
Napitak od pšenične trave-recept
Stavite u blender sljedeće sastojke:
  • 30 ml soka pšenične trave
  • šolju sjeckanog voća po izboru
  • šolju soka od limuna
  • kašiku meda
  • malo vode
Pijte ovo svaki dan 1-2 puta i pratite stanje boje svoje kose.

ČUDOTVORNA BILJKA: Kada vidite koliko je šipak zdrav i zašto ga možete koristiti cijeniti ćete ga još više!

Upotreba šipka ponovo je dobila na popularnosti u posljednje vreme jer je ustanovljeno da sadrži mnogo vitamina C. Takođe, ustanovljeno je da se u osušenom šišku, a i u proizvodima dobijenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan deo tog inače nestabilnog vitamina.


Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina E i vanilina, od čega zdrobljene koštice imaju ugodan miris. Zbog vitamina C šipak služi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Šipak sadrži i treslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme sa prolivom, posebno onima koji je izazvan groznicom.
Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline podstiču izlučivanje sokova za varenje te tako ublažavaju gastritis. Novija istraživanja su pokazala da bi šipak mogao da pomogne ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom. Osobe kod kojih lako dolazi do skupljanja peska i kamenca u bubrezima ili mokraćnom mehuru trebalo bi duže da piju čaj od šipka.
Čaj za jačanje imuniteta
Pomiješajte 10 grama šipka, 20 grama kamilice, 20 grama zove, 10 grama matičnjaka, 10 grama lista borovnice, 10 grama koprive, 10 grama stolisnika, 5 grama nevena i 5 grama hibiskusa. Kašičicu mešavine prelijte šoljicom vruće vode, ostavite da otstoji 10 minuta i procijedite.
Mješavina za čišćenje krvi
Pomiješaj 20 grama šipka, 10 grama listova breze i 10 grama pirevine. Prilikom pripreme čaja kašičicu mješavine prelijte šoljicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šoljice čaja na dan.
Protiv skupljanja kamenaca u bubrezima
Čaj od zdrobljenih sjemenki kuhajte pola sata, a zatim ostavite da pokriven odstoji još jedan sat. Lijepog je ukusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenca, bolesti bubrega i mehura, kao i reume.

Tuesday, September 20, 2016

PREPORUČUJE SE ČAK I OD LIJEČNIKA: PIĆE JAČE I OD LIJEKA – UNIŠTAVA HOLESTEROL I SAGORIJEVA MASNOĆE!

Ovaj recept je napravljen da pomogne u procesu smanjenja holesterola i sagorijevanja masti u vrlo kratkom vremenu.


Za pozitivan učinak recepta govori i činjenica da ga čak i liječnici preporučuju svojim pacijentima s visokom razinom holesterola.
Svi sastojci u piću su vrlo zdravi i pomoći će tijelu u borbi protiv niza bolesti te u kombinaciji zajedno predstavljaju odličan alat za uništavanje holesterola i masnoća.
Sastojci:
  • 2 l filtrirana voda
  • 2 svežnja peršuna
  • 3 limuna
  • soda bikarbona
Priprema:
Očistite limun sa sodom bikarbonom da biste ga oslobodili od nečistoća. Prvo kuhati vodu a zatim ostaviti da se ohladi. Nasjeckajte limuna i peršun, zatim dodati u vodu. Pokrijte posudu i pohraniti piće u frižideru. Umiješajte piće sljedeći dan i stavite ga u staklenku ili bocu.
Piti 100 grama ovog zdravog napitka dnevno.

Samo 2 kašike OVOG prirodnog eliksira i vaša pluća će biti očišćena!

Ovo je jako dobro za pušače ali i za one koji pasivno puše, jer fantastični recept se sastoji od samo tri sastojka, a možete poboljšati svoje disajne puteve.

Sve što vam je potrebno :
Sastojci
1 kg luka
1 litra vode
400 g meda
2 kašike kurkume
1 mali korijen đumbira




Priprema:
Morate otopiti med u vodi i kuhajte ga, nakon toga isjecite luk na četvrtine i irežite korijed đumbira i dodajte to slatkoj vodi. Kada ova smjesa bude prokuhana, morate dodati kurkumu u smanjiti temperaturu. Kuhati na laganoj vatri dok se voda ne smanji do pola posude.
Kada bude gotove, provjedite i stavite u staklenu bocu. A kada je smjesa ohlađena stavite je u frižider. Svako jutro uzmite 2 kašike ovog eliksira na prazan stoam, a naveče dva sata nakon večere.

Svako veče, prokuhala bi bananu i vodu i OBAVEZNO pila pred spavanje. Već tokom noći dešava se ČUDO

Imate problema sa snom? Svi smo mi to iskusili! Uglavnom je stres taj koji sprečava sa se uveče opustimo i zaspimo. Pokušali ste da brojite ovce, čitate knjigu, ali ništa… san ne dolazi na oči. Onda je pravo vrijeme da isprobate čaj od banane i cimeta!


Banane su izuzetno bogate kalijumom i magnezijumom, kojih najviše ima u kori! A koru svi bacamo, zar ne?Magnezujem je odgovoran za opuštanje grčeva u mišićima. Koji se to onda mineral prvi potroši u organizmu kada ste pod stresom? Pogađate, magnezijum! Pored toga, cimet izuzetno pomaže prilikom dovođenja šećera u krvi u stanje normale.
Potrebno je da uradite sljedeće:
Isjecite oba kraja banane i stavite je u ključalu vodu, u koju ste prethodno nasuli malo cimeta. Idealno bi bilo kada bi voda bila filtrirana ili kupovna (iz flaše). Nastavite da kuhate još 10 minuta.
Prohladite i pijte sat vremena prije spavanja. Što se tiče ostatka banane, kuhanu bananu možete pojesti već slhedećeg dana (ne preporučuje se da imate hranu u crijevima tokom noći)

Monday, September 19, 2016

Čarobni lijek naših baka: Podmlađuje kosti, eliminiše bolove u kičmi i zglobovima

Ovaj lijek pomaže kod lječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima.
Kad moderna medicina ne pomaže, najbolje se okrenuti onoj narodnoj. Vjerojatno ako pitate svoju baku, ili prabaku što uraditi ako vas bole zglobovi, dat će vam recept za “čarobnu” mješavinu. Kažu da taj narodni lijek pomlađuje kosti za 20 godina. Dakle, ako osjećate težinu u nogama, bolove u zglobovima, ako vas muče bolovi u leđima i imate posljedice od nekih starih ozljeda, ne trebaju vam skupi gelovi i masti, dovoljno je par jednostavnih sastojaka.

Recept:
Potrebno vam je: 300 ml alkohola (70%, kojeg možete nabaviti u ljekarnama), 100 ml povidon joda, 10 tableta analgina (aspirina ili andola) (300 mg).
Priprema: Alkohol pomješajte s jodom i dodajte izmrvljene tablete analgina. Promućkajte i ostavite na tamnom mjestu 21 dan. Nakon tog možete koristiti lijek. Koristite u obliku obloga ili direktnog umasiravanja na bolno mjesto.
Ovaj lijek pomaže kod lječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima.

OVO JE VEĆ MAGIJA: Napitak vraća vid i sijedoj kosi prirodnu boju

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga ko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti da ovo piće sigurno poboljšava vid. Također, ako koristite ovaj lijek, primjetit ćete veliko poboljšanje kod izgleda vaše kože. Međutim, nevjerovatan efekat ovog lijeka je da će obojiti sijede i učiniti da vaša kosa ima veći volumen nego ranije.

Potrebni sastojci:
  • 200 grama ulja sjemena lana
  • 4 srednja limuna
  • 3 mala čena bijelog luka
  • 1 kg meda
Način pripreme:
Stavite bijeli luk i limun u blender i izmiksajte. Ne zaboravite da oljuštite samo dva limuna prije stavljanja u blender. Nakon toga, dodajte ulje sjemena lana i med i opet izmješajte. Stavite smjesu u staklenu činiju i čvrsto je zatvorite poklopcem. Držite ovu smjesu u frižideru.
Kako da ga koristite:
Konzumirajte jednu kašiku smjese pola sata prije jela. Koristite samo drvenu varjaču!
Preporučuje se da konzumirate ovu mješavinu tri puta dnevno.

4 trika s octom uz koja će tvoja odjeća uvijek izgledati kao nova

Sigurno si čula barem jedan savjet za korištenje octa u kućanstvu te da je jako koristan pri pranju rublja. Naime, bijeli alkoholni ocat možeš koristiti kao odstranjivač mrlja i neugodnih mirisa sa tkanine, ali može poslužiti i kao omekšivač rublja.


Bijeli ocat kao omekšivač
Bijeli ocat ima zapravo isti učinak kao i omekšivač za rublje. Samo ga ulij u perilicu za pranje rublja kao što to obično činiš s omekšivačem, a uvjerit ćeš se kako je rublje još mekše uz korištenje octa.
Smanjuje talog deterdženta
Ima li išta gore od toga kad upereš rublje i pri vađenju iz perilice uočiš tragove deterdženda na odjeći. Pola čaše octa, kojim možeš preliti odjeću koju si već stavila u bubanj perilice će efikasno smanjiti taloženje deterdženta na rublju. Deterdžent je štetan za kožu, a zbog svoje strukture se ponekad ne ispere pa nakon završetka pranja ostaje na odjeći.
Otklanja mrlje od znoja
Kiselina u octu će ti pomoći da se riješiš onih ružnih mrlja od znoja ili dezodoransa, posebno na bijeloj odjeći. Ocat povećava moć deterdženta, a sve što trebaš je da prije pranja uliješ pola čaše octa u rublje i tako ćeš uspješnije otkloniti mrlje od znoja te održati boju odjeće.
Otklanja tvrdokorne mrlje
Ako se na određenom komadu odjeće nalazi nekoliko mrlja koje nikako ne možeš oprati, potopi ga u vruću vodu sa pola čaše octa, ostavi preko noći i zatim operi u perilici kao i obično.

Sunday, September 18, 2016

Ovo su potpuno prirodni lekovi koji ZAISTA pomažu!

Grickanje olovke je dokazani način da se rešite glavobolje.

Pojedini lekovi mogu da izgledaju veoma neprofesionalno, sa medicinske tačke gledišta. Međutim, efikasni su i jeftini. Plus, neki od njih su veoma sigurni za upotrebu. Iskoristite ovih 10 recepata da izlečite različite probleme. 
1. Jogurt
Može da pomogne kod zadaha iz usta. Jogurt je pun žibih bakterija. Kada ga pijete, one ubijaju loše bakterije (koje uzrokuju “miris”) u ustima i stomaku.
2. Šećer
Većina doktora tvrdi da je šećer loš za zdravlje, ali iznenađujuće, može da vam pomogne da se rešite štucanja. Evo kako: progutajte kafenu kašičicu šećera. Njegov sladak ukus deluje kao bomba na vaše čulo ukusa i nerve i uzrokuje prestanak štucavice.
3. Vodice za ispiranje usta
Da, u pitanju je vodica za ispiranje usta, ali možete je koristiti i za gljiivce na noktima. Samo nanesite na nokte i na kratko zadržite. Ovim vodicama možete čak i prati podove, da ubijete bacile!
4. Žvaka sa ukusom cimeta
Može da smanji nivo stresa, a od nje ćete i živnuti za 30 odsto.
5. Grickanje olovke
Kakav neuobičajen način da tretirate bolest ili neko zdravstveno pitanje. Međutim, to je dokazani lek za glavobolju. Dok to radite, mišići vilice se opuštaju i glavobolja prestaje.

6. Maslinovo ulje
Efektno leči ekcem. Hidrira kožu i zaustavlja bolove.
7. Lepljiva traka
Možete je koristiti za lepljenje kutija ili da zalepite stare knjige, a njome možete tretirati i bradavice. Ona leči do 60 posto svih bradavica na ljudskom telu. Toliko posla završi…
8. Votka
Ovo rusko alkoholno piće može da vas oslobodi smrdljivih nogu. Ubija bacile i bakterije koje uzrokuju užasan miris.
9. Paradajz
Imate bubuljice? Nema problema! Koristite kriške paradajza ili pire od paradajza da se oslobodite mitesera. KIselina u paradajzu ubija bacile i čisti pore.
10. Limun
Odličan lek za jutarnju mučninu i morsku bolest. Možete popiti malo soka ili sisati komadić limuna.

Ljubica je napravila prirodni LEK PROTIV EŠERIHIJE! Evo tog recepta!

Neke bakterije mogu da izazovu i ozbiljno trovanje, a ovaj prirodni recept je najbolji za takve probleme.

Ešerihija koli je bakterija koja ljudima često stvara probleme i stomačne tegobe, pa čak i ozbiljna trovanja. Veliki broj vrsta ešerihije je bezopasan za čoveka i čak učestvuje u procesu varenja, ali neke vrste umeju da naprave ozbiljne probleme organima za varenje.

Recept Ljubice Kovač, časne sestre iz Hercegovine, pomaže kod raznih vrsta bakterija, uravnotežuje bakterijsku crevnu floru, a naročito pomaže kod problema koje izaziva ešerihija koli.
Recept:
Potrebno vam je 250 g korena peršuna, 250 g limuna (najbolje iz organskog uzgoja, jer se stavlja s korom), 200 g meda i 2 dl maslinovog ulja.
Koren peršuna treba oprati, kao i limun, a zatim ih samleti. U to se dodaje med i maslinovo ulje i sve se dobro promeša.

Kako naviknuti bebu na hladnoću i čega se pridržavati?

Srce novorođenčeta kuca 120 puta u minuti. Srce jednogodišnje bebe kuca 100 puta u minuti. To je ozbiljan napor. Krvotok još nije toliko fleksibilan da bi pri padu temperature smjesa reagirao zagrijavanjem kože. Zato su bebe upućene na odgovarajuću odjeću i odgovarajuću temperaturu prostorije u kojoj borave, prenosi portal Mame i bebe.

Na hladnoću i propuh posebno su osjetljiva prijevremeno rođena djeca. No, to ne znači da za vrijeme hladnih dana ne smijete s djetetom izaći pred vrata – naprotiv!

Osnovno je pravilo: već od treće sedmice života, ljeti čak od druge sedmice, dijete treba navikavati na boravak na otvorenom. Ako na raspolaganju nemate balkon ili miran kutak u dvorištu, ostaje vam na raspolaganju redovan (najbolje dnevni) izalzak s bebom.
Zato je vrlo važno: Za hladnog vremena obratite pažnju na sljedeće:
-Odjeća, pokrivač ili krznena vreća treba biti komotna toliko da beba ima slobodu pokreta.
-Obavezna je kapa koja će pokriti i uši.
-Bolje je da koristite više slojeva odjeće od prirodnih vlakana nego debelo postavljeno odijelo.
-Ako je hladnije od minus deset stepeni, dijete ne nosite u naramku. Tada su vam neophodna dječija kolica. -I bolje je da izađete napolje češće, na pola sata, nego da vani provodite dugo vremena u jednom komadu.
-Ako je jako hladno, a još zapuše vjetar, boravak napolju svedite na deset minuta. U takvim slučajevima dječija kolica trebaju biti dobro odozdo izolirana – tako da na dno kolica stavite uložak od stiropora.
-Na hladnoći bebu ne treba “upakovatu” tako da se preznojava – prehladit će se.
-Prije izlaska namažite bebi lice kremom za zaštitu od hladnoće. Nemojte primjenjivati kremu koja sadrži vodu, jer bi moglo doći do smrzavanja.
Kad iznenada zahladi…
Beba počinje vrištati kad joj je previše hladno. Ali ako je došlo do pothlađivanja, ona je upadljivo mirna, djeluje čak i pomalo odsutno.

Važno je: Ako je bebi previše hladno, ako je promrzla, neće pomoći utopljavanje dodatnom odjećom. Potrebno je dijete unijeti u umjereno zagrijanu prostoriju, skinuti ga i malo masirati. Zatim ga umotati u toplu, mekanu dekicu i držati ga u naručju. Ili okupati ga u vodi zagrijanoj na 37 stepeni – ali kratko, najduže pet minuta.

Tuesday, August 23, 2016

Sirup od smokve: Otkrivamo recept za legendarni lijek protiv kašlja

Neugodni kašalj vrlo je čest u ovom djelu godine, no postoji lijek koji se krije u vašem domu. Doznajte kako napraviti odličan sirup za kašalj od suhih smokava.


Sirup protiv kašlja možete napraviti sami i to po starom, ali itekako učinkovitom receptu. Sve što vam je potrebno su suhe smokve i šećer
Sastojci:
  • zdjelica smokava
  • zdjelica šećera
  • jedna do dvije zdjelice vode
Postupak:
1. Suhe smokve zajedno sa šećerom stavite u lonac i dodajte vode, ali samo toliko da prekrije sve sastojke.
2. Mješavinu kuhajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi, a smjesa ne postane gusta masa poput sirupa. Izvadite smokve, a sirup pretočite u šalicu.
3. Pijuckajte ga u malim gutljajima tijekom cijelog dana i vaš problem s kašljem će postepeno nestati. I smokve se mogu iskoristiti i to protiv bolova u prsima pa ih možete pojesti dok su još mlake.
4. Za sve one koji ne smiju jesti šećer postoji i jednostavniji recept. Zakuhajte litru vode te dodajte šest većih suhih smokvi. Kuhajte ih oko četiri minute te ih izvadite iz vode.

Dobiveni napitak također je vrlo koristan i zdrav jer su bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuhanju.
Ostavite da se ohladi i pijte ga također u malim gutljajima tijekom cijelog dana.
Podignite energiju i dajte vašem organizmu snagu ovim ukusnim pripravkom od voća. Ogulite dva kivija i jednu naranču i narežite ih na komadiće.
Voće izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu kašastu masu te na kraju dodajte žlicu meda. Ovaj ukusni napitak je prava energetska bomba koja će vam dati snagu, ali i potrebne vitamine i minerale.

Oslobodite se bola pomoću ALU-FOLIJE!

Ako vas muče bolovi u leđima, vratu, nogama i zglobovima, pokušajte da primenite ovaj jednostavan trik. Sve što vam je potrebno već imate u kuhinji.

Aluminijumsku foliju gotovo svakodnevno koristi svaka domaćica, a da nije ni svesna da u rukama drži lek za mnoge tegobe.
Ako vas muče bolovi u vratu, leđima, ramenima, kolenima, ili imate bol u peti koji onemogućava da se oslonite na nju, možete da stavite alu-foliju na bolno mesto. Na vaše iznenađenje i sreću, nakon nekog vremena, bolovi nestaju.
Alu-folija pomaže u sprovođenju tokova mikrostruja koje u našem organizmu nose informacije o funkcionisanju organa, a i bol predstavlja samo impuls koji naš mozak registruje kao informaciju.
Jezikom kineske tradicionalne medicine, biotokovi energije, koja teče kroz meridijane, vraćaju se u prirodno stanje i na taj način eliminišu bol i tegobe koje osećamo kao posledicu nepravilnog toka energije.
Svaki meridijan je povezan sa nekim organom, ili više njih, pa regulisanjem toka energije kroz određeni meridijan, lečite i organ s kojim je povezan.
Ovaj zanimljiv način lečenja odavno se praktikuje od strane kineskih i ruskih iscelitelja, a opisan je i u delima psihoterapeuta Vilhelma Rejha, učenika Frojda.
Kako leči aluminijumska folija?
Obična aluminijumska folija, stavlja se na bolno mesto i pričvršćuje se (recimo, flasterom). Lečenje folijom se primenjuje kod svih vrsta bolova: u vratu, leđima, rukama, nogama, zglobovima, kod išijasa, reumatoidnog atrtritisa, trnjenja, naslaga soli. Na isti način leče se čak i postoperativni ožiljci na mestu hirurškog reza. Postižu se dobri rezultati i u lečenju gihta. Za to je potrebno da palac uvijete folijom i pričvrstite zavojem.
Kineski iscelitelji sprovođenje terapije folijom preporučuju u toku 10-12 dana. Svaki dan treba da pričvršćujete foliju na bolno mesto i da držite ceo dan ili noć. Posle napravite pauzu 1-2 nedelje i po potrebi ponavljajte tretman. Folija poseduje i moćno protivupalno dejstvo.
Uz njenu pomoć možete uspešno lečiti prehladu. Za to je potrebno da umotate stopala folijom u 5-7 slojeva, a između svakog sloja stavite papir ili pamučnu tkaninu. Držite taj oblog oko sat vremena. Posle skinite i stavite ponovo posle 2 sata, na sat vremena. Opet napravite pauzu i stavite treći put. Vreme lečenja – 1 nedelja.

Počnite da zamrzavate limun: Razlog će vas šokirati!

Nova naučna studija je dokazala kako limunoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu i drugim agrumima, preventivno i snažno zaustavljaju razvoj ćelija raka, posebno raka dojke.


Naučnici naglašavaju i to da ništa s limuna ne smijete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni sjemenke, a posebno ne koru. Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.
Osim antikancerogenog djelovanja, cijeli limun pomaže pri oslobođanju tijela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, efikasan je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak, djeluje kao antidepresiv, i odličan je u borbi protiv stresa i nervnih poremećaja.
Osim očiglednih zdravstvenih razloga, na sljedeći način ćete uživati kao nikad do sad u njegovom predivnom cjelovitom ukusu, posebno kori:
Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provjereni domaći, kupite organski bio limun u većim prodavnicama ili prodavnicama zdrave hrane), dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete cio, a možete i na kriške).
Nakon što ste limun dobro zamrzli, izvadite ga i – narendajte. Zatim ga možete posuti na salatu, sladoled, supe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili na/u bilo što drugo.
Ono što ćete doživjeti je sasvim novi ukus u kojem ćete uživati, a tijelo zahvaljivati – zdravljem!

IMATE VISOK PRITISAK? Ovih 10 stvari će vam pomoći da ga snizite!

Većina ljudi ima povišen krvni pritisak, a među njima je i mnogo mladih. Moderni način života i svakodnevni stres uzimaju svoj danak. Zato vam donosimo ovih 10 načina da pomognete sebi.

Sedam od 10 odraslih osoba imaju povećan rizik od infarkta ili moždanog udara, zbog visokog krvnog pritiska.Kancelarijski poslovi, nedostatak vežbe i konzumiranje brze hrane doprinose problemu, pa čak i kod mladih ljudi. Pažnju treba obratiti ako je pritisak konstantno 140 sa 90 ili viši.
Ipak, s tim problemom se možete nositi bez uzimanja tableta i to uz pomoć 10 jednostavnih pravila.
Trčanje jednom nedeljno
Jednočasovno trčanje, jednom nedeljno, može vam produžiti život za čak šest godina. To su pokazali podaci “Centra za srce u Kopenhagenu”, koji je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 20.000 žena i muškaraca starosti od 20 do 93 godine. Naučnici veruju da trčanje ima brojne korisne efekte, među kojima su poboljšanje unosa kiseonika i snižavanje krvnog pritiska. Fizička aktivnost dovodi do snižavanja krvnog pritiska tako što jača srce, koje može da pumpa više krvi sa manje napora, a time se smanjuje pritisak na arterije. Brzo hodanje je efikasno, kao i trčanje.
Jogurt
Čaša jogurta dnevno smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska za 30 odsto. Američki naučnici tvrde da kalcijum omogućava krvnim sudovima da se prošire i zadrže pritisak u normali. Osobe koje svakodnevno piju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 odsto manje šanse da dobiju visok krvni pritisak.
Banane
Banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji kontroliše balans tečnosti u telu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
So
So traži vodu i povećava volumen i pritisak krvi u arterijama. Prerađena hrana, kao što su keks, pahuljice i gotova jela sadži 80 odsto soli koju konzumiramo. Podaci pokazuju da je 1,5 g soli na 100 grama mnogo, kao i da je 0,3 mg soli na 100 g malo.
Mršavljenje
Istraživanja su pokazala da gubljenje samo nekoliko kilograma telesne težine ima značajan uticaj na krvni pritisak. Zbog prekomerne telesne težine srce radi pod opterećenjem, što dovodi do visokog kvnog pritiska.
Cigarete
Nikotin u cigaretama stimuliše telo da proizvodi adrenalin, zbog čega srce kuca brže, a time se povećava krvni pritisak. Napor za srce u tom slučaju je velik. Zato ostavite ili barem smanjite cigarete i time ćete smanjiti i rizik od hipertenzije.
Radno vreme
Četrdeset radnih sati nedeljno u kancelariji povećava rizik od visokog krvnog pritiska za 14 odsto. Taj rizik se vremenom povećava. Radnici koji rade više od 50 sati nedeljno imaju 29 odsto veće šanse da dobiju visok krvni pritisak u odnosu na one koji rade manje od 40 sati sedmično. Prekovremeni rad sprečava osobu da vežba i da se hrani zdravo. Zbog toga se potrudite da odvojite vreme za opuštanje i da jedete zdravu hranu.
Hrkanje
Više od polovine ljudi koji hrču imaju znatno viši pritisak nego što se to očekuje za njihov uzrast i zdravlje. Odricanje od cigareta, alkohola i umereno konzumiranje hrane će pomoći.
Kofein
Kofein povisi krvni pritisak stezanjem krvnih sudova i povećavanjem efekata stresa. Zato ga treba izbegavati kad god je to moguće.
Cvekla
Jedenjem cvekle ili pijenjem njenog soka se smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za sedam odsto. Osim cvekle, efikasni su i kupus i spanać.

Sunday, August 21, 2016

Evo kako da spasite sebi život ako vas ubode STRŠLJEN!

Ubod stršljena obično nije fatalan, ali u nekim slučajevima može da dođe do opasne alergijske reakcije koja može, ako se ne reaguje na vrijeme, da bude čak i smrtonosna

Ubod stršljena nije nimalo naivan, što dokazuje i skorašnji slučaj gotovo trenutne smrti Đoka Radovanovića (45) iz Srezojevca kod Gornjeg Milanovca, koji je umro ubrzo nakon što ga je ovaj opaki insekt ujeo u predjelu vrata, dok je sjekao jabuku u čijem stablu se nalazilo leglo ovih opasnih insekata.
Ubod ovog insekta obično nije fatalan, kao u ovom slučaju, i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.
U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.
 Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:
  • Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta
  • Zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu (u predjelu lica ili vrata) gdje otok izaziva gušenje
  • Ako je osobu u proteklih nekoliko nedjelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma
Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.
 U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema ljekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unaprijed pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konsultujte s ljekarom.U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrijebiti hladan predmet kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se ljekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u posljednjih nekoliko nedjelja.
Za kraj vam donosimo još jedan koristan savjet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

Posle ovoga ćete svake večeri na spavanje ići sa crnim lukom u čarapama!

Ovo je jedan sjajan i jednostavan trik kako da pročistite krv i stimulišete unutrašnje organe pomoću crnog luka. Sve što treba da uradite jeste da ga stavite u čarape tokom noći.

U kineskoj medicini veruje se da stopala predstavljaju direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, preko meridijana energije. Našim jezikom rečeno, na stopalima ima oko 7.000 nerbnih završetaka, a tim nervima ona su povezana sa svim organima.
Zato je idelana stvar stimulisati tačke na stopalima, na primer šetnjom bez obuće ili masažom.
Jedan od najboljih načina da se ovi nervni putevi, koji vode po čitavom organizmu, otvore, jeste baš pomoću luka. Ako želite da prečistite organizam a da ne morate ništa da radite (poput saune ili držanja dijete) jednostavno isecite crni luk na debele kolutove, stavite ih na tabane i preko obujte čarape. Naravno, niko ne očekuje da takvi šetate po ulici, već se ovo radi noću. Dok vi spavate, luk će da vam prečisti organizam.
Naime, poznato je da luk čisti kožu, jer ubija bacile i bakterije, a fosforna kiselina (ono zbog čega plačete kada sečete luk) u krvotoku može da učini čuda. Ako putem nervnih završetaka u stopalima uđe u krvotok, ova kiselina će prečistiti organe i krv, i poubijaće sve bakterije i bacile na koje naiđe.

Preporučuje se upotreba organskog luka, a stručnjaci naglašavaju da luk neće samo da vam pročisti organizam, već i vazduh. Iako ima neugodan miris, u staroj Engleskoj se upravo crni luk koristio za čišćenje vazduha od mikroba, kako ne bi došlo do širenja zaraza.