//proppeler

Saturday, August 6, 2016

Sirup od Bagremovog cvijeta - dobar za grlo, kašalj, prehladu, glavobolju i grčeve u stomaku

Potrebni sastojci:


- 1l vode
- 500g šećera
- 1 ipo kašikica limuntosa

Priprema:
Litru vode sam stavila da se kuha sa pola kg šećera, kad je počelo da vri, stavila sam poklopac i ostavila 20 minuta uz povremeno miješanje da se kuva, sklonila sa vatre, i u mlaki sirup dodala kašicicu ipo limuntusa.
Kad se skroz ohladilo, stavila sam 31 grančicu Bagrema sa cvijetovima, koje sam predhodno oprala i stavila na krpu da mi se suši. Potpuno osušene sam ih dodala u sirup. Posle 24h sata ocijedite, i to je to...
''Razrediti sa vodom po ukusu (dosta je slatko). Sirup ima jako prijatan i miris, i ukus- toplo preporučujem da a probatem.
Kažu da je dobar za grlo, kašalj, prehladu, glavobolju i grčeve u stomaku. Takođe je veoma osvežavajući za ove ljetnje dane, pa sto ne bismo spojili lijepo i korisno..

SOK (SIRUP) OD VIŠANJA KOJI SE NE KUHA

Koliko je visnja zdrava ne moram vam govoriti jer svi to veoma dobro znamo, ali kako je ostaviti za zimu a da zadrzi sve svoje dragocene sastojke i aromu bez dodatka konzervansa i vode, mozete procitati u ovom receptu.


Sa ovim sokom, nasa mama je uvek pocinjala sezonu pravljenja zimnice a u nasim ludim, pubertetskim godinama kada nismo hteli da pijemo domaci sok, dok su drugi pili one cool kupovne, uvek je pravila po neku flasu da se nadje za nedaj-boze oko dobijemo temperaturu jer je u tom slucaju bio nezamenljiv.
Ovog pravila i recepture ovog soka se i ja drzim. Zaista vam ga od srca preporucujem i kao lek i kao uzitak.

Potrebni sastojci:
- 10 l procedjenog soka od visnje
- 10 kg kristal secera
- 7 kesica limuntusa
Priprema:
Visnje ocistiti od lisca, peteljki i trulih plodova pa ih dobro oprati i ocediti od viska vode.
Prebaciti ih u sud u kome mogu stajati 24 sata /moze i malo manje/ i dobro ih izgnjeciti, tako da se meso visnje skroz odvoji od kostica. Ubaciti 3 kesice limuntusa, promesati, pokriti i ostaviti na nekom hladnom mestu da odstoje. Ja licno ih dok stoje, par puta dodatno dognjecim.
Kad su dovoljno odstajale, visnje procediti kroz djevdjir, pritiskajte ih sa necim da sto vise mesa i soka izadje kroz djevdjir. Zatim sledi jos jedno cedjenje,ovog grubog soka, kroz gustu gazu ili pelenu, tako sto cete kasikom prevrtati nakupljeni talog na gazi da bi sok mogao da prolazi. Povremeno oprati gazu da bi sok lakse prolazio. Ono meso visnje koje ostane u gazi, meni sluzi, uz dodatak par saka celih polutki od visnji za pravljenje dzema.
Sada izmerite tacnu kolicinu soka u litrima i spram te mere dodajte secer i limuntus. Vodite racuna da ste vec jednu kolicinu limuntusa dodali, pa sad dodajte samo razliku.
Dobro promesajte i svakih 15 minuta mesajte dok se secer ne rastopi i sjedini sa sokom. U jednom momentu pocece da se po povrsini skuplja blaga pena i nju morate svu pokupiti. Kad pene vise ne bude, pobedili ste.
Sada mozete puniti flase i dobro ih pritegnite zatvaracima. Jako je vazno da flase i zatvaraci budu cisti, sterilisani i hladni. Ja dobro oprane flase /koje mi sluze samo za ovaj sok/ stavim u hladnu rernu ukljucim je na 110 c i kad se termostat iskljuci posle par minuta iskljucim rernu i ostavim flase u njoj dok se malo ne prohlade. Posle toga se hlade okrenute naopako na sobnoj temperaturi. Zatvarace za flase jednostavno prokuvam i dobro osusim. Flase uvek pripremim dan ranije.
Napunjene flase drzati na tamnom i po mogucstvu hladnom mestu, podrum ili spajiz.
Kad se pozelite soka, otvorite flasu , napravite sok po vasoj meri a flasu stavite u frizider.

Od 10 litara ocedjenog soka od visnje i dodatak secera, dobicete 15 litara sirupa, tako da znate koliko ce vam trebati flasa.

Sjeme koje povećava grudi kod djevojaka a kod muškaraca poboljšava potenciju!

Priroda nije bila velikodušna prema svima nama, a za one čiji je san da imaju veće grudi, sada postoji potpuno prirodno rešenje. Pomoću ovog semena možete povećati veličinu grudi za čak dva broja!


Magično seme piskavice može se naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, a bogato je proteinima, mineralima i vitaminima. Veoma je hranljivo i ima puno dobrih efekata na zdravlje.
U zapadnoj medicini, seme piskavice koristi se za infekcije grla, pluća i disajnih puteva. Dobro je u borbi protiv alergija i groznice jer stimuliše rad bubrega I pluća i zagreva telo. Takođe smanjuje nivo holesterola i poboljšava varenje.


SEME PISKAVICE I GRUDI
Znamo da zvuči nerealno, ali seme piskavice vam stvarno može pomoći da povećate grudi. Ovo seme sadrži veliku koncentraciju fitoestrogena koji utiče na rast grudi.
Postoje dva načina na koje možete koristiti ovo seme: masaža ili čaj.
MASAŽA

Stavite seme piskavice u vodu i ostavite da prenoći. Iskoristite ovu vodu da narednog dana izmasirate grudi.
ČAJ
U malu šerpicu stavite 200 ml hladne vode i 2 kašike semena piskavice. Stavite šerpu na šporet i sačekajte dok ne provri. Kada dostigne tačku ključanja, sklonite je sa šporeta i ostavite da odstoji 20 minuta.  Procedite seme i po želji dodajte malo limuna i meda. Ne pijte više od dve šolje na dan.

MED I ČUVARKUĆA: Protiv mioma na maternici i cista na jajnicima!

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.


Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati. Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.
Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.
Čaj od čuvarkuće
Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.
Sastojci za pripremu čaja:
– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće
– 1 čaša vrele vode
Priprema čaja:
Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.
Med i čuvarkuća kao prirodni lijek
Potrebno vam je:
– 500 grama domaćeg meda
– 300 grama listova čuvarkuće
Priprema lijeka:
Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.
Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.
Mast od čuvarkuće
Potrebno vam je:
– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
– 200 grama masti
Priprema:
Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.
Mast od čuvarkuće je ljekovita za: rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

Biljka svetog Arhangela Mihaila: Ovaj korijen je spasao živote mnogih ljudi!

Korijen je najljekovitiji dio biljke, dobar za varenje jer ima gorak ukus, koji sa eteričnim uljima stimuliše probavni sistem i podstiče apetit.


Fantastični pelin: Liječi želudac i čisti otrove, a uklanja i gliste

Od pamtivijeka od pelina su se pripremali ljekoviti preparati – provjerite top 20 recepata iz pučke medicine koji će vam pomoći kod grčeva u želucu, astme, trovanja te pročistiti krv.

Ako u životu imate problema s gastrointestinalnim tegobama, posebno s radom želuca, pelin je prva biljka koju morate uzeti u bilo kojem obliku, kao i kod bolesti krvi, koju ova biljka uspješno pročišćava i jača.
Pelin (artemisia absinthium) biljka je koja pripada obitelji glavočika, a u narodu je poznata po nazivima istočni pelin, osjenac, pitomi osjenać, rimski pelin, rutvica sitna, sitan pelin, gorčika, pelen, pelim, pelinek, vermut i žuhki pelin. To je trajna biljka svijetlosive boje, polugrmastog oblika, visine od 60 centimetara do 1 metra. Mladi izdanci su sitno svilasto-dlakavi, a i listovi su sivo pustenasti i svilasto-dlakavi.
Svijetložuti cvjetovi glavičasta oblika su cjevasti, vanjski cvjetići imaju samo pestić, dok su unutarnji cvjetići dvospolni. Aromatičnog je, trpkog mirisa. Pelin cvate između lipnja i kolovoza, a raste na neobrađenim, zapuštenim mjestima, uz putove, zidove, vinograde te na sunčanim kamenim obroncima. Može se saditi u vrtovima i lako se održava.
Listovi se ubiru prije cvatnje, a tijekom cvatnje i čitava biljka te vršni dijelovi biljke s neotvorenim cvjetnim glavicama. I list i čitava biljka suši se u hladu na vjetrovitome mjestu te se radi sušenja mora češće preokretati. Sabrana biljka, pa makar se upotrebljavala i za dobivanje eteričnog ulja, ne smije sadržavati odrvenjele dijelove stabljike niti se smije sabirati kad je ocvala. Korijen biljke se suši i melje u prah.
Pelin uvijek treba uzimati u propisanim dozama i u točno određeno vrijeme jer u sebi sadrži tujon koji, ako se ne pridržavamo uputa i upozorenja, može izazvati neželjene posljedice. Veće količine i dulja uporaba pelina mogu imati za posljedicu glavobolju i vrtoglavicu. U 18. stoljeću pelin je bio omražen kod vlasti jer su ga mnogi zloupotrebljavali.
Halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ime, nego zato što je njegov glavni sastojak pelin, koji mu daje ta svojstva. Danas je takva verzija apsinta zabranjena.Pelin se ne smije piti ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i organa te istodobno s uzimanjem preparata od željeza.

Ne smiju ga uzimati djeca ni osobe koje imaju problema s čirom na želucu te se ne preporučuje konzumacija dulja od 7 dana. Nakon toga treba napraviti pauzu od sedam dana, pa se može ponoviti. Nipošto se ne preporučuje trudnicama jer djeluje kao prirodni abortiv, odnosno može izazvati abortus, ni dojiljama jer može zagorčati mlijeko, no vrlo je korisna pomoć rodiljama jer pospješuje trudove.
Također, preporučuje se kod bolne menstruacije. U pučkoj medicini pripremaju se razni ljekoviti preparati s pelinom od vina do rakije, kojima se uspješno čiste crijeva od raznih parazita, kao i prašak od pelina, i to izmiješan sa suhim šljivama (prstohvat praška pelina na jednu suhu šljivu). Izuzetan je lijek protiv parazita: sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju i njihova jajašca, a među sastojcima su i santonin te seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.
U zapadnoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje problema s probavom, upala, groznice, proljetnog umora, probavnih bolesti i kroničnog zatvora, grčeva u želucu, amenoreje, artritisa, dijabetesa i brojnih drugih oboljenja. Kao homeopatski lijek koristi se kod epilepsije, bolesti i smetnji živčanog sustava. Pelin se, osim toga, koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crijevnih crva, protiv insekata, za stimuliranje cirkulacije i rada crijeva te kod manjka vitamina C, kao i za začin.
Ljekovite biljke koje se dobro slažu i mogu kombinirati s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava… Pelin, koji je i u službenoj upotrebi, sadrži niz ljekovitih tvari – prije svega eterično ulje sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Zatim gorki glikozid absintin te gorke tvari arlemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. U listovima se nalazi zeleno-plavo eterično ulje tujon, pa terpen, među njima azulen i tanaceton te konačno soli kalija i mangana.

1. Čaj od pelina

Jedna čajna žličica pelina prelije se s 2 decilitra kipuće vode. Poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Procijedite i pijte od jednu do tri šalice tijekom dana. Pije se u gutljajima, iza jela, najdulje sedam dana, nakon čega treba napraviti sedam dana pauze. Može se ponoviti više puta. Koristan je za sve nabrojene bolesti i probleme. Kneipp hvali čaj ili kod kuće pripremljeno vino od pelina kao lijek, naročito za bolesna jetra i protiv žutice. Čaj ili vino istodobno pobuđuje, čisti i jača. Uz čaj, može se piti i alkoholna iscrpina pelina, od 8 do 10 kapi na kocki šećera, i to od 1 do 3 puta dnevno.

2. Za ispiranje očiju i uha

Čaj od pelina pogodan je kao voda za oči. Iz svježe stucanog pelina istiješteni sok, pomiješan s nešto meda i premazan preko očiju, poboljšava vid. I ako se pelinu doda jednaka količina matičnjaka, stimulira živce i mozak, no ako se čajem od 2 do 3 puta dnevno ispiru oči, jača vid. Ako se pare pelinova uvarka puste da prodru u uho, pomoći će gnojnom i bolnom uhu, a umiruju i zubobolju.

3. Pelinovo vino

Za pripremu tog vina uzima se 20 grama biljke pelina za jednu litru bijelog vina (pelin se stavlja isključivo u bijelo vino). Vino ostavite da stoji i izvlači pelin do željene gorčine, zatim procijedite. Uvijek dajte prednost pelinovu vinu koje ste pripremili kod kuće jer se ono kupovno često priprema od kiselog ili rezanog vina, a to obično izaziva glavobolju. Koristite li kod kuće pravo, dobro i prirodno vino, dobit ćete zaista ljekoviti napitak.

4. Pelinkovac

Pelinkovac, koristan kod svih vrsta oboljenja želuca, manjka želučane kiseline i nadutosti, pripremite tako da od 15 do 20 grama pelina namočite u litri dobrog crnog vina. Ostavite 10 dana, uz svakodnevno mućkanje, pa procijedite. Pije se po jedna mala čašica natašte prije doručka. Ili 3 žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite. Neka odstoji 8 dana, tijekom kojih povremeno treba protresti tekućinu. Vino procijedite u tamnu bocu. Pije se jedna čašica na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka. Svježi pelin možete i sameljeti i iscijediti. Zatim tri žlice soka prelijte kipućim vinom, a potom umiješajte med. Uzimati čašicu vina na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.

5. Prva pomoć kod trovanja

Kao prva pomoć kod otrovanja gljivama vrlo je dobar pelin kuhan u octu. Kod otrovanja crnom bunikom ili kukutom i trubeljikom otrovnom treba odmah piti obilno pelina s kimom kuhanim u vinu ili, ako vino nije pri ruci, kuhanim u vodi. Ovaj je napitak vrlo ljekovit i kod otrovanja mesom.

6. Oblog od pelina

Obilno pelin preko noći namočite u rakiju, pa natopite tkaninu i još toplo položite na utrobu – to je recept protiv glista, no postupak treba često ponoviti. Kod kile stavlja se kao vrećica sa suhim i jako toplim pelinom ili vrlo toplim u vinu gusto ukuhanim pelinom.

7. Rakija za masažu

Pelin namočen u rakiju daje korisno sredstvo za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja. Nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu poslužiti i pelin kuhan u vinskom octu. Namočite u tu otopinu gazu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom. 

8. Pelinov sirup

Dva dijela sitno izrezanih listova pelina pomiješati s dva dijela alkohola (20% alkohol) i osam dijelova vode te ostaviti 24 sata na toplome mjestu, uz češće mućkanje. Nakon 24 sata procijediti (profiltrirati). Ostatak pelina još jednom pomiješati s jednim dijelom alkohola i četiri dijela vode. Nakon 24 sata držanja na toplome mjestu procijedite. Tinkture pomiješajte pa dodajte šećer (četvrtinu količine tinkture) i kuhajte dok se sirup ne ukuha na polovinu. Uzimati dnevno od 25 do 30 kapi – protiv slabosti, skrofula, reume, skorbuta i ponovne groznice.

9. Tinktura za želudac

Pripremite 10 grama biljke pelina, 4 grama dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 grama dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 grama usitnjene kore od naranče. Sve to namočite u 200 grama vinske žeste ili jake rakije. Ostavite 8 dana i procijedite. Pije se kod svih teškoća u želucu, od 15 do 20 kapi, s isto toliko kapi vode, s tim da se može piti od 2 do 4 puta dnevno.

10. Druga verzija pelinove tinkture

Priprema se tako da 50 grama pelinova cvijeta namočite tijekom 24 sata u pola litre vinjaka, a zatim profiltrirate. Uzima se po 30 do 60 kapi trip uta dnevno ili jedna čajna žličica tinkture dva puta dnevno, prije jela, a korisna je protivbolova i mučnine u želucu i probavnom traktu. Protiv podrigivanja, uzmite 10 do 15 kapi tinkture u malo tople vode dva puta na dan.

11. Protiv glista

Za čišćenje od glista treba piti po pola šalice pelinova čaja ujutro natašte i navečer prije spavanja, tijekom 5 do 6 dana.

12. Protiv bolesti jetara i želuca

Protiv bolesti jetara i želuca dobro je uzeti prašak od suhoga pelinova lišća i cvijeta, koliko stane na vrh noža, u malo vode, mlijeka ili vina, u juhi ili varivu, za objed i večeru. U slabokrvnih to pojačava izlučivanje tjelesnih sokova pa tako obnavlja krv.

13. Vino za menstruaciju

Vino od pelina, koje jača i pospješuje menstruaciju, priprema se tako da se 30 grama pelinova lišća ili cvijeta moći 24 sata u 60 mililitara bijeloga vina, pa zatim doda litri bijeloga vina i ostavi da odstoji 10 dana, uz češće mućkanje. Zatim procijedite i pijte tri puta dnevno po jednu do dvije čajne žličice, u vodi ili pivu, prije jela, tijekom dva ili najviše tri tjedna.

14. Med od pelina

Koristi se za jačanje krvi i podsticanje apetita. Jednu žličicu praha pelina umiješajte u 200 grama meda. Uzimati od 3 do 4 tjedna po jednu žličicu meda, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.

15. Za apetit i protiv astme

Za jačanje apetita uzima se jedna čajna žličica mladoga pelinova lišća – narezanog i pomiješanog s medom, i to natašte – svaki dan – tijekom tri tjedna. Protiv astme treba natašte piti po čašicu vina (0,5 dcl) u kojemu je kuhan pelin.

16. Protiv pjega i krasti na licu

Ako se zgnječeni svježi pelinov list prelije vodom, poklopi i nakon 24 sata ocijedi, tom se vodom treba 3 do 4 puta dnevno umivati pa će nestati pjege i kraste na licu.

17. Mlijeko od pelina

Za ublažavanje probavnih tegoba jednu žličicu pelina prelijte s 2,5 decilitra vrelog mleka. Pokrijte i odstavite da odstoji 5 minuta pa procijedite. Mlijeko se pije jednom na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.

18. Pelinova rakija

Pelinova rakija dobije se tako da se u litru rakije lozovače (jakosti od oko 45% alkohola) stavi od 20 do 25 grama lista pelina i ostavi da odstoji do željene gorčine. Zatim se procijedi i pije prije jela po 0,3 decilitra. Ta rakija može poslužiti i za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja.

19. Za probleme sa žuči, slezenom, bubrežnim kamencima i zastojem mokraće

Usitnite jednu žličicu pelina, jednu žličicu maslačka, jednu žlicu nane i jednu žlicu hajdučke trave te ih stavite u staklenu teglu, pa prelijte jednom litrom bijelog vina. Dobro zatvorite. Neka odstoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Zatim vino procijedite. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po jednu žlicu vina, oko 30 minuta prije jela.

20. Mast protiv bolnih kostiju i zglobova te bolesti kože

Dvije žlice listova i cvijeta pelina sameljite tako da dobijete jednu žlicu praha. Umiješajte prašak u 200 grama neslane svinjske masti i time svaki dan nekoliko puta mažite oboljele dijelove tijela.

Friday, August 5, 2016

OVAJ NAPITAK ĆE VAS ZAŠTITI OD MNOGIH BOLESTI: Potrebno je samo pet lako dostupnih sastojaka!

Оvај lеk imа аnti-kаncеrogeno, аntivirusnо i аntibаktеriјsko svојstvo.


Rеcеpt kојi је deo trаdiciоnаlne kulturе Amiša, kоristi sе gоdinаmа zbоg svојih izuzеtnо kоrisnih svојstаvа.
Ovај lеk је оdličаn zа cеlо tеlо i zdrаvlје, аli је pоsеbnо еfikаsаn u slučајu čirеvа, prеhlаdа, аstmе, аrtritisа, impоtеnciјe, rаkа, visоkоg krvnоg pritiskа i mnоgih drugih bоlеsti.
Оvај lеk imа аnti-kаncеrogeno, аntivirusnо i аntibаktеriјsko svојstvo. Uklјučuје nајmоćniјe, prirоdnе sаstојkе: sirćе, limun, bеli luk, đumbir i mеd. Оni su u stаnju dа sе bоre prоtiv rаznih bоlеsti i dа znаčајnо pоbоlјšаju imuni sistеm.
Оsim tоgа, оvа izuzеtno prirоdna mеšаvinа mоžе dа smаnji nivо hоlеstеrоlа, oјаčа imuni sistеm i smаnji nivо šеćеrа u krvi. Аkо gа kоnzumirаtе dvе nеdеlје, mоžеtе znаčајnо smаnjiti visоk krvni pritisаk i nivо hоlеstеrоlа.
Sаstојci:
– 1 čеn bеlоg lukа (sitno seckanog)
– 1 kоmаd svеžеg đumbirа vеličinе čеnа bеlоg lukа (rendanog)
– 1 kаšičicа svеžеg sоkа оd limunа
– 1 kаšičicа sirоvоg оrgаnskоg јаbukоvоg sirćеtа
– 1 kаšičicа оrgаnskоg mеdа
Napomena: Оvо је rеcеpt zа priprеmu pојеdinаčne dоze.
Pоstupаk priprеmе:
Pоmеšајtе svе sаstојkе i dоdајtе pоlа šоlје vоdе. Моžеtе gа čuvаti u frižidеru najviše 5 dаnа, аli sе prеpоručuје dа uvеk priprеmite nоvu dоzu i оdmаh popijete jer tako nеćеte izgubiti sva svojstva. U cilјu оčuvаnjа еfеktivnоsti ovog leka, nе zаgrevаti.
Upоtrеbа:
Pijte nа prаzаn stоmаk uјutru i prе nеgо što vеčеrate. Imајtе nа umu dа nе bi trеbаlо dа kоnzumirаte višе оd 3 putа dnеvnо.

Evo zašto se dešavaju grčevi u nogama i kako da ih ubuduće spriječite

Мnоgi lјudi pаtе оd grčеvа nоgu kојi sе оbičnо јаvlјајu tоkоm nоći. Bоl је žestok, tаkо dа ćе vаs prоbuditi usrеd nоći a јаvlја sе zbоg prоdužеne nеаktivnоsti. Оbičnо sе javlja u dоnjеm delu nоge, a pоnеkаd u stopalima i butinаmа.


Bоl mоžе trајаti nеkоlikо sеkundi a pоnеkаd i nеkоlikо minutа. Čаk i kаdа bоl nеstаnе, bol u mišićima mоžе dа traje cijelu noć kao i sutradan. I muškаrci i žеnе mоgu dа pаtе оd grčеvа nоgu i оni sе najčešće se јаvlјајu preko 50 gоdinа stаrоsti.
Noćni grčеvi i sindrоm nеmirnih nоgu (SNN) se dešava prеkо nоći i to je јеdinа sličnоst izmеđu оvа dvа uslоvа. Pоstоје rаzlikе izmеđu grčеvi nоću i sindrоmа nеmirnih nоgu, kао su:
1.Kаdа pоmjеrаtе nоgu u SNN, osjećamo kao da ponovo proživljavamo već doživljeno, a ako je u pitanju grč, nе bi trеbаlо dа pоmеrate nogu, samo se prеpоručuје istеzаnjе.
2.SNN nе izаzivа bоl ili grčеve, dоk nоćni grčеvi upravo to rade.
3.SNN pruža nеlаgоdnоst u nоgаmа.
4.Аkо pаtitе оd SNN vi ćеtе žеljеti dа pоmjеrаte nоgе, dоk nоćni grčеvi u nоgаmа sprjеčavaju krеtаnjе.
Uzrоci i fаktоri rizikа grčеva u nogama
Rаzlоg i uzrоk nоćnih grčеvа јоš uvijеk nisu sa sigurnošću utvrđeni, аli pоtеnciјаlni uzrоci i fаktоri rizikа su:
  • Prekomjerni nаpоr mišićа u nоgama
  • Rad stojeći
  • Sеdеnjе duži vrеmеnski pеriоd
  • Nepravilno sjedenje
  • Аlkоhоlizаm
Zdravstveni uslоvi tаkоđе mogu dа izаzоvu nоćnе grčеvi u nоgаmа, kао štо su:
  • Тrudnоćа
  • Dеhidrаciја
  • Parkinsonova bolest
  • Еndоkrini pоrеmеćај kао štо je diјаbеtеs
  • Strukturni pоrеmеćајi kао štо su rаvnа stоpаlа
  • Nеurоmuskulаrni pоrеmеćајi
Lijеčеnjе i prеvеnciја
Grčevi se dešavaju sа rаzlоgоm. Dаklе, аkо је rаzlоg dеhidrаciја rjеšеnjе је dа оstаnеte hidrаtisаni.
Моrаtе biti sigurni dа nе pаtite od nedostatka mаgnеziјumа ili kаliјuma јеr tо dоvоdi dо grčeva mišića.
  • Prvо mоrаtе dа prоtеgnеte nоgе prijе оdlаskа nа spаvаnjе,
  • Vježbajte pod vodom kako bi ojačali mišiće,
  • Nоsitе еrgоnоmsku obuću а nе visоkе pоtpеticе,
  • Kоristie divlјi kеstеn kојi dоkаzаnо pоvеćаva prоtоk krvi u nоgаmа,
  • Koristite toplu, оpuštајuću kupku prе оdlаskа nа spаvаnjе kako biste se riješili nаpеtоsti mišića,
  • Stavite toplu oblogu na ugrоžеnо pоdručјe,
  • Isprоbајte trеtmаn akupunkture.
  • Štа urаditi kаdа sе dеse grčеvi
Vеоmа је vаžnо dа znаtе štа dа rаditе kаdа sе iznеnаdа dоgоdi grč tоkоm nоći. Моžеtе ublаži bоl u trеnutku i pоslijе. Pоstојi nеkоlikо načina kаkо dа pоmоgnеtе sеbi u tim trеnucimа:
1.Ispružite оbjе nоgе isprеd vаs dоk sjedite nа pоdu. Zаtim sаviјtе nоgе i usmеritе svоје prstе prеmа kоljеnima.
2.Ustаnite pоlаkо i оkrеnite sе mаlо u stranu, protresite nоgе tаkо da pоbоlјšаte prоtоk krvi.
3.Pаžlјivо trljajte mesto kružnim pоkrеtimа.
4.Nanesite kаšiku sеnfа kako bi ublаžili nеlаgоdnоst.

IDEALNO I JEDNOSTAVNO RJEŠENJE: Protiv peruti, opadanja kose i za njen brži rast!

Da li ste znali da je maska za kosu sa običnim kvascem prilično jednostavno, ali veoma efikasno sredstvo koje čini čuda, čak i sa najzapuštenijom kosom? Rezultat primjene ovakve maske, ne samo da je visokokvalitetan, već je i trajan, kako prenosi portal uspesnazena.com!

Maske od kvasca odgovaraju svim tipovima kose, i nezamjenljive su u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast. Posebnu pažnju na ovaj proizvod treba da obrate osobe, koje imaju bolest vezanu za rast kose – seboreju, ekcem. Sem toga, koristeći masku od kvasca uspješno ćete se osloboditi peruti.
Koristeći maske od kvasca, možete postići nevjerovatne efekte. Ali, sprovođenje procedura za oporavak kose mora biti sistematsko, a ne „s vremena na vreme“. U ovom slučaju, rezultat, djelotvoran, brz i dugoročan, nećete dugo čekati. Kao preventivna mjera i za brži rast kose, maska od kvasca koristi se jednom nedeljno, u trajanju 10-15 procedura. Poslije napraviti pauzu 3 mjeseca i ponoviti po potrebi. Ako je vaš cilj lječenje kose – obnova i ojačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primenjivati 2 puta nedeljno, u trajanju 6-8 nedelja. Po potrebi proceduru ponoviti za 3 mjeseca.
Maska od kvasca protiv opadanja i za jačanje tanke i slabe kose. Recept
U 1 supenoj kašiki toplog mlijeka rastvoriti 1 kafenu kašiku meda ili šećera, dodati 20 gr svežeg kvasca. Ostaviti na toplo mjesto da fermentira (naraste), 15-20 minuta. Zatim dodati 1 žumance. Dobro promiješati sve komponente do ujednačene smjese. Dobijenu smjesu naneti na čistu, vlažnu kosu. Umotati najlonskom kesom i peškirom. Ostaviti na glavi 50-60 minuta (najmanje), poslije kosu oprati vodom i sa malo balzama.
Ovakve maske zahtijevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. Sa njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake. Miris, koji ćete osetiti za vreme delovanja maske, nestaje poslije pranja, kada se kosa u potpunosti osuši.
Sastav maski možete menjati, dodajući ricinusovo ili maslinovo ulje, jogurt, sok aloe itd, ali osnovni sastojak kvasac – ostaje isti. Da napomenem još jednom: koristeći maske na bazi kvasca možete postići neverovatne, dugoročne rezultate, ali treba da budete dosledni i da se pridržavate preporuka, opisanih na početku ovog teksta.
Već poslije prvog nanošenja, kosa je dobila poseban nevjerovatan sjaj, posebno na suncu. Gustina i volumen kose (na moju tanku, masnu i slabu kosu) – bez presedana, bez dodatnih sredstava za oblikovanje kose. Razlika je veoma primjetna i uočljiva. Kosa kao da je obimnije, jača, ne leti na ulici na sve strane. Sviđa mi se što posle nanošenja, maska ne curi ispod kese. Probala sam je i na čistu i na prljavu kosu. Prilikom ispiranja maske, kosu operem sa 2 žumanceta (kad je nanosim na prljavu kosu). Posle pranja sa žumancima, kosa kao da je preporođena. Ili koristim domaći šampon sa mumijo.
Ova maska zaista zaslužuje pažnju. Koristim je odnedavno, ne mogu još istaći sve njene kvalitete, ali posle 2 mjeseca preporučenog korišćenja objaviću svoje slike do i posle. Možete i vi započeti tretman, i poslije razmjenimo svoja iskustva. Čitala sam dosta pohvalnih komentara na ruskim forumima, a ovu sliku je objavila jedna devojka. Kosa sa početka tretmana, i posle 6 mjeseci. Zadivljujuće. Ovo me je i podstaklo na korišćenje maske od kvasca.

NOVA NADA ZA DIJABETIČARE: Naučnici na pragu velikog otkrića!


Naučnici su pronašli mogućnost kako da oboleli od šećerne bolesti žive ponovo normalno, bez potrebe da paze na ishranu ili primaju injekcije insulina.
Odlične vesti stižu iz sveta nauke! Stručnjaci su su sve bliže pronalasku leka za dijabetes tipa 1.  Ako se najnovije otkriće pokaže u praksi, uskoro bismo zauvek mogli da kažemo zbogom injekcijma insulina.
Stručnjaci sa Harvard univerziteta, u saradnji s drugim institucijama, uključujući i bolnice, zajedničkim radom sproveli su eksperimente na miševima. Ugradnjom specifičnih, izmenjenih ćelija pankreasa u laboratorijske životinje postigli su momentalno lučenje insulina.
Tim eksperata je uspeo da  spreči i to da imuni sistem destruktivno deluje na ove ćelije i obratno. Tokom šest meseci su uspeli da zaustave napredovanje ove bolesti.
– To je znak da smo korak bliže leku za dijabetes tipa 1 – rekao je Danijel Anderson, profesor hemijskog inženjeringa na Univerzitetu u Masačusetsu.
Sledeći cilj im je da isti efekat postignu primenom takvog vida lečenja na ljudima obolelim od ove rasprostranjene bolesti. Dijabetičari sada konačno mogu da se nadaju da će jednom zauvek prestati sa svakodnevnim injekcijama insulina.
Još krajem 2014. godine, naučnici su otkrili kako da stvore veću količinu ćelija koje proizvode insulin, što je omogućilo dalje napredovanje u istraživanju, na koje se odlućio tim iz Velike Britaniije. Samo u ovoj zemlji, od dijabetesa tipa 1 boluje 400.000 ljudi.
Profesor s Harvarda, Dag Melton, doveo je do prekretnice u istraživanju, u koje se uključio jer je njegovom sinu još kao bebi dijagnostikovan dijabetes tipa 1. Svojim otkrićem lečenja dijabetesa matičnim ćelijama omogućio je veliki korak do konačnog pronalaska.
Kad se insulinske ćelije oblože modifikovanim ćelijama braon morskih algi, koje sadrže alginat, omogućava se njihova lakša implantacija. Ćelije ugrađene u miševe su odmah počele da luče insulin. Bilo je dovoljno 174 dana da se šećer spusti na normalan nivo.
Alginat, odnosno jedna od njegovih 800 modifikacija, blokira nastajanje neželjenih dejstava po organizam i štiti imuni sistem.
Danas, profesor Melton se nada da će uskoro da krene sa kliničkim ispitivanjima na ljudima obolelim od šećerne bolesti i da će vrlo brzo uspeti da izleči kako svog sina, tako i milone druge dece koji svakodnevno moraju da se bodu injekcijama insulina.


Ako imate 0 krvnu grupu, ovog morate da se pazite: Sačuvaće vam život!

Ljudi s krvnom grupom 0 posebni su jer mogu davati krv svim ostalim grupama (u eritrocitima krvne grupe 0 nema nikakvog faktora koji bi razarao tuđu krv), ali mogu primiti krv samo od svoje krvne grupe.


Ali to nije sve što ih čini prilično drugačijima od ostalih. Više su skloniji nekim bolestima, ali imaju i neke vrlo moćne osobine kojima se ističu u populaciji.
Sposobnost za vođstvo, proaktivnost, velika količina energije i sposobnost da uvijek ostanu fokusirani neke su od najboljih kvaliteta ljudi s krvnom grupom 0. Takođe znaju biti vrlo moćni i produktivni.
S druge strane, skloniji su nekim bolestima poput čira, disfunkcije štitne žlijezde, niskog nivoa hormona štitne žlijezde i nedostatka joda. Te disfunkcije mogu uzrokovati neželjene posljedice poput prekomjerne tjelesne težine i zadržavanja vode.
U Japanu krvna grupa 0 od davnina se povezuje s određenom vrstom ličnosti. Na razgovoru za posao Japanci potencijalne zaposlene često pitaju koja su krvna grupa. Ljude s krvnom grupom 0 opisuju se kao odgovorne, predane, organizovane, fokusirane, savjesne i praktične osobe. Takođe se vjeruje da su bistriji i bolji logičari od drugih. To je zato jer su njihovi preci bili lovci koji su posmatrali i najpreciznije procjenili okolinu kako bi preživjeli.
Hiperaktivni i impulsivni
Kada su pod stresom mogu da se naljute, postanu hiperaktivni i impulsivni. Loša ishrana, nedostatak vježbe i nezdrave navike i sklonost stresu čini ih podložnijima štetnim metaboličkim procesima, kao što su otpornost na insulin, usporena aktivnost štitne žlijezde i debljina.
Takođe imaju viši nivo želučane kiseline od drugih krvnih grupa zbog čega često imaju osjetljiv želudac, a skloni su i nastanku čira želuca.
Ljudi s krvnom grupom 0 trebali bi da izbjegavaju kofein i alkohol. Kofein može biti naročito štetan jer podiže nivo andrenalina koji je ionako već visok kod ljudi s krvnom grupom 0.
Preporučuje im se fizička aktivnost 3 do 4 puta nedeljno.

Thursday, August 4, 2016

Riješite se neugodnog zadaha iz usta

Glavno "oružje" u borbi protiv neprijatnog zadaha iz usta bili su i ostaju zdravi zubi, pravilna prehrana, izbjegavanje štetnih navika i opće zdravlje organizma. Evo nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći.

Nakon jela, isperite usta s toplom vodom kako biste uklonili ostatke hrane.
Pojedite nekoliko grančica svježeg peršuna. Osim što ubija ubija bakterije u ustima, peršun sprečava neprijatne mirise.
Jednako djelotvorni u borbi protiv lošeg zadaha su agrumi, pogotovo od limuna. Osobe koje se bave javnim nastupima svakodnevno bi uz sebe trebale nositi spremnik s kriškom limuna. Nevjerovatno je kako brzo kriška limuna uklanja ne samo miris, već i suhoću usta nakon aktivnog rada glasnica.
Lošeg zadaha možete se osloboditi žvakajući nekoliko zrna kardamona, koji ubija bakterije. Iste te osobine ima zelena jabuka i crni čaj. 
Bijeli luk je prijeki lijek za mnoge bolesti, čiji miris teško iščezava. Možete ga se osloboditi ukoliko pojedete 3-4 oraha ili badema.
Na tržištu su danas dostupni brojni preparati za ispiranje usta. Vodicu za ispiranje usta možete i sami pripremiti.
Uzmite jednake proporcije hrastove kore, kamilice, koprive, lišća breze i gospine trave, te sve to skuhajte u jednoj litri vode. Ostavite da odstoji dva sata, a potom počnite ispirati usta dva puta dnevno - ujutro nakon doručka i navečer prije odlaska u krevet.                                  

Vodicu za ispiranje usta možete spremiti i od pelina. Uzmite kašike pelina i prelijte ga s čašom kipuće vode. Ostaviti da odstoji 20-25 minuta, a nakon toga procijediti. S čajem od pelina možete ispirati usta tri do četiri puta dnevno. Umjesto pelina može uzeti listove kamilice ili jagode - oni su također učinkoviti u borbi protiv lošeg zadaha.
Kumin se pokazao jako dobar kod rješavanja neprijatnog zadaha. 15 grama sjemena kumina treba preliti šoljom vrele vode i ostaviti da se ohladi. Ispirati usta pet puta dnevno.
Čaj od nane (metvice) bilo da je koristite svježu ili sušenu eliminirat će neprijatan zadah iz usta. Ovim čajem usta se trebaju ispirati nekoliko puta dnevno, najbolje odmah nakon obroka.
Na kraju da vas još jednom podsjetimo da je loš zadah iz usta rezultat prisutnosti latentne infekcije u tijelu, hronične bolesti usta ili probavnog trakta. Kada uobičajene metode liječenja lošeg zadaha ne daju efekte, obratite se liječniku za pomoć. Možda je vaš problem dublji nego što mislite. Nadamo se da ovi savjeti pomoći će vam da sačuvate svježinu vašeg daha.

HRONIČNO STE UMORNI: Onda je ovo pravi recept za vas!


Zadržavanjem toksina u krvi postajemo kronično umorni, patimo od nadutosti i imamo problema s cirkulacijom.
Kako se ne bi zadržavali toksini u krvi treba povremeno napraviti čišćenje. Zadržavanjem toksina u krvi postajemo kronično umorni, patimo od nadutosti i imamo problema s cirkulacijom.
Ove tegobe mogu se odstraniti s pomoću jednostavnog pripravka iz vaše kuhinje. Sve što vam treba je češnjak, domaći i vino, crno. Ovaj ljekoviti napitak čisti krv, uklanjajući višak masnoće i soli iz organizma te ubrzava metabolizam.
Sastojci:
– 12 češnja češnjaka
– Pola litre crnog vina (po mogućnosti domaćeg)
Priprema:
Češnjeve češnjaka očistite, narežite na četvrtine i stavite u staklenku. Dodajte pola litre crnog vina i posudu dobro zatvorite.
Držite je na sunčanom/svijetlom mjestu oko dva tjedna. Svaki dan je nekoliko puta protresite, kako bi se sastojci izmiješali.
Nakon dva tjedna, procijedite sadržaj staklenke i stavite u staklenu bocu.
Uzimajte 1 čajnu žličicu tri puta dnevno, u periodu od mjesec dana.
Upozorenje:
Ovo je snažan napitak za čišćenje i jačanje krvi pa ga primjenjujte s razmakom od 6 mjeseci između dva tretmana

Slab vam je IMUNITET i nikako da se rešite PREHLADA? Ovo će vam POMOĆI!

Da biste ojačali otpornost organizma, ublažili jačinu i skratili trajanje respiratornih infekcija, potrebna vam je samo jedna sitnica! Evo i koja.


Svake godine u ovo vreme, ista priča. Ako ste i uspeli da izbegnete grip, sigurno ste imali barem jednu prehladu, odnosno virusnu ili bakterijsku respiratornu infekciju uha, grla, nosa ili pluća. O upornom kašlju i tome da ne pamtite kada ste poslednji put iz kuće izašli bez maramice, da i ne govorimo… Međutim, sve se to može ublažiti vrlo lako.

Kao što pretpostavljate i sami, krivac za sve vaše probleme je oslabljen imunitet. A kako je do toga došlo? Zna se, naravno, neadekvatnom ishranom, odnosno nedovoljnim unosom za imunitet ključnih minerala i vitamina.

Činjenica jeste da u kasnu zimu i rano proleće na našim pijacama baš i nema toliko kvalitetnih i svežih namirnica koje bi našem organizmu dale baš ono što mu treba – mineral cink i vitamin C.

Cink je, posle gvožđa, najzastupljeniji mikroelement u organizmu. Kod osobe telesne mase od 70 kg nalazi se u količini od 1,4 do 2,3 g. U pitanju je esencijalni mineral sa antioksidativnim delovanjem.

Njegov unos u preporučenim dnevnim količinama veoma je važan u svim životnim dobima, jer cink stimuliše proizvodnju preko 300 enzima. Ima važnu ulogu prilikom zarastanja rana, a neophodan je za očuvanje vida, rast kose i noktiju, sintezu genetskog materijala i mnoge druge procese u organizmu.

Najbolji prirodni izvor cinka je crveno meso (svinjetina, govedina), riba, mahunarke i orašasti plodovi. Nažalost, smatra se da se u proseku apsorbuje samo oko 20 odsto cinka iz hrane.
Kod osoba starijih od 65 godina, trudnica, dojilja, sportista, osoba koje prekomerno konzumiraju alkohol, ljudi na vegetarijanskoj ishrani, osoba sa poremećajima u resorpciji hrane – postoji povećan rizik od nastanka deficita cinka. Zbog ubrzanog i stresnog načina života u današnje vreme, nedostatak cinka postaje sve češći problem.

Simptomi deficita cinka mogu se kretati od blagih do veoma ozbiljnih, koji uključuju zaostajanje u rastu, gubitak težine, dijareju, gubitak kose (alopeciju), neuropsihijatrijske poremećaje i uporne infekcije.

Da bi se sprečio nastanak deficita cinka, pored pravilne i redovne ishrane, preporučuje se svakodnevni dodatni unos Oligogal® cink sa vitaminom C, koji sadrži 15 mg cinka i 60 mg vitamina C u kapsuli.

Evo kada se preporučuje jedna kapsula OLIGOGAL® Zn + vitamin C VitUp!® dnevno:

– odmah na početku kijavice ili prehlade, čime se može ublažiti njihova jačina i trajanje i ojačati otpornost organizma

– u tretmanu muškog steriliteta, olakšavanju predmenstrualnih simptoma i simptoma menopauze

– u prevenciji kardiovaskularnih i malignih oboljenja

– kod dijabetičara, uz redovnu terapiju

– kod sportista, u cilju obezbeđenja optimalne koncentracije cinka u organizmu.

Stimulišite imunitet, ojačajte otpornost organizma svakodnevnim unosom Oligogal® cinka sa vitaminom C.

Kako se riješiti sala na stomaku!


U proljeće se u ljudima probudi potreba da se riješe viška kilograma. Ono što svima smeta je salo na stomaku i njega se najprije želimo riješiti. Kako se na zdrav način riješiti masnih jastučića pročitajte u nastavku.

1. Obavezno doručkujte tako će te popodne biti manje gladni
2. Jedite što više voća u povrća, sadrže prehrambena vlakna (celulozu) koja daje lažan osjećaj sitosti
 3. Fizički budite aktivni, tako će te organizam natjerati da pokrene topljenje masnog tkiva
4. Pijte dosta tekućine da aktivirate eliminicaju štetnih tvari iz tijela.
5. Planirajte unaprijed obrok, ne dozvolite da ne unesete dovoljno kalorija koliko je potrebno dnevno, ukoliko unesete manje kalorija od dnevne preporuke organizam će to šokantno prihvatiti
6. Morate vjerovati u sebe. Ako već na početku razmišljate „ja to ne mogu“, naravno da nećete uspjeti, ali ako se potrudite i date sve od sebe, uspjeh neće izostati
7. Bavite se tjelovježbom barem 3 tri puta sedmično po 45 minuta
8. Prestanite da jedete slatkiše, oni su u 90% slučajeva glavni krivac za debljinu
9. Ugljikohidrate svedite na minimum

HURME – Najzdravije voće na zemlji

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

«Vitamini za oči»

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Zaustavlja proljev

Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju probljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 hurmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porodjaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porodjaja, može majkama olakšati porodjajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porodjaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Jača zubnu caklinu

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.
Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi.