//proppeler

Thursday, August 4, 2016

Riješite se neugodnog zadaha iz usta

Glavno "oružje" u borbi protiv neprijatnog zadaha iz usta bili su i ostaju zdravi zubi, pravilna prehrana, izbjegavanje štetnih navika i opće zdravlje organizma. Evo nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći.

Nakon jela, isperite usta s toplom vodom kako biste uklonili ostatke hrane.
Pojedite nekoliko grančica svježeg peršuna. Osim što ubija ubija bakterije u ustima, peršun sprečava neprijatne mirise.
Jednako djelotvorni u borbi protiv lošeg zadaha su agrumi, pogotovo od limuna. Osobe koje se bave javnim nastupima svakodnevno bi uz sebe trebale nositi spremnik s kriškom limuna. Nevjerovatno je kako brzo kriška limuna uklanja ne samo miris, već i suhoću usta nakon aktivnog rada glasnica.
Lošeg zadaha možete se osloboditi žvakajući nekoliko zrna kardamona, koji ubija bakterije. Iste te osobine ima zelena jabuka i crni čaj. 
Bijeli luk je prijeki lijek za mnoge bolesti, čiji miris teško iščezava. Možete ga se osloboditi ukoliko pojedete 3-4 oraha ili badema.
Na tržištu su danas dostupni brojni preparati za ispiranje usta. Vodicu za ispiranje usta možete i sami pripremiti.
Uzmite jednake proporcije hrastove kore, kamilice, koprive, lišća breze i gospine trave, te sve to skuhajte u jednoj litri vode. Ostavite da odstoji dva sata, a potom počnite ispirati usta dva puta dnevno - ujutro nakon doručka i navečer prije odlaska u krevet.                                  

Vodicu za ispiranje usta možete spremiti i od pelina. Uzmite kašike pelina i prelijte ga s čašom kipuće vode. Ostaviti da odstoji 20-25 minuta, a nakon toga procijediti. S čajem od pelina možete ispirati usta tri do četiri puta dnevno. Umjesto pelina može uzeti listove kamilice ili jagode - oni su također učinkoviti u borbi protiv lošeg zadaha.
Kumin se pokazao jako dobar kod rješavanja neprijatnog zadaha. 15 grama sjemena kumina treba preliti šoljom vrele vode i ostaviti da se ohladi. Ispirati usta pet puta dnevno.
Čaj od nane (metvice) bilo da je koristite svježu ili sušenu eliminirat će neprijatan zadah iz usta. Ovim čajem usta se trebaju ispirati nekoliko puta dnevno, najbolje odmah nakon obroka.
Na kraju da vas još jednom podsjetimo da je loš zadah iz usta rezultat prisutnosti latentne infekcije u tijelu, hronične bolesti usta ili probavnog trakta. Kada uobičajene metode liječenja lošeg zadaha ne daju efekte, obratite se liječniku za pomoć. Možda je vaš problem dublji nego što mislite. Nadamo se da ovi savjeti pomoći će vam da sačuvate svježinu vašeg daha.

No comments:

Post a Comment