//proppeler

Tuesday, August 2, 2016

ZLATO DALEKOG ISTOKA: Čaj koji pomaže u prevenciji pretilosti i i dijabetesa

Oolong čaj se radi od listića iste biljke od koje nastaju crni i zeleni čaj. Jedina razlika je u duljini fermentacije. Kod proizvodnje zelenog čaja, listići ne fermentiraju. Kod proizvodnje crnog čaja potpuno fermentiraju, a kod proizvodnje oolong čaja djelomično fermentiraju. Fermentacija dobrim dijelom određuje boju, aromu čaja i hemijski sastav

Zašto piti oolong čaj?
Čaj je piće koje sadrži kofein. Jedna od najznačajnijih prednosti ispijanja čaja je povećanje koncentracije i razine energije.
Oolong čaj može pomoći u prevenciji pretilosti i dijabetesa. Jedno istraživanje je pokazalo da 6 šalica oolong čaja dnevno već nakon 30 dana pijenja značajno regulira razinu krvnog šećera kod dijabetičara. Drugo istraživanje, provedeno na laboratorijskim miševima i na ljudima, je pokazalo da oolong čaj može potaknuti mršavljenje.
Postoji vjerovanje da oolong čaj može pomoći ublažiti neka stanja, uključujući:
  • srčane bolesti
  • hiperlipidemija
  • osteoporoza
  • dermatitis
  • ateroskleroza
  • visok krvni tlak
  • karijes
Rizici
Svi rizici ispijanja oolong čaja su vezani uz prekomjeran unos kofeina, a to su:
  • ubrzan rad srca
  • palpitacije
  • nesanica
  • nervoza
  • drhtanje
  • glavobolja
  • bolovi u trbuhu
  • mučnina, povraćanje i proljev
  • povećana potreba za mokrenjem
Kofein može uzrokovati komplikacije kod osoba koje pate od:
  • anksioznog poremećaja
  • poremećaja zgrušavanja krvi
  • dijabetesa
  • probavnih tegoba
  • glaukoma
  • visokog krvnog tlaka
  • osteoporoze.
Trudnice dnevno ne bi smjele piti više od 3 šalice oolong čaja jer prekomjeran unos kofeina može uzrokovati prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu.
Oolong čaj može negativno utjecati na apsorpciju željeza. Također se pokazalo da trudnice, koje redovito piju oolong čaj, mogu imati nisku razinu folne kiseline u tijelu.
Izbjegavajte oolong čaj ako uzimate antikoagulanse. Također ga izbjegavajte ako redovito uzimate biljke koje usporavaju zgrušavanje krvi, kao što su:
  • češnjak
  • klinčić
  • đumbir

No comments:

Post a Comment