//proppeler

Saturday, August 13, 2016

Čitavog života bacali ste KORU od lubenice u ĐUBRE, a niste imali pojma koliko je ona korisna!

Većina ljudi koru od lubenice baca u kontejner nakon što su završili sa sočnim delom, ne znajući da je upravo kora najzdraviji deo ovog sočnog povrća.

I dok uživamo u sočnoj lubenici, najčešće se zaustavljamo na kori. Međutim, u tome grešimo jer ne iskorišćavamo sva lekovita svojstva ovog povrća.
U ovom delu lubenice ima vitamina B i C, pa ove materije, umesto u našem organizmu, često završe u kanti za smeće.
Pored ovih vitamina, kako pokazuju naučna istraživanja, kora lubenice sadrži i veliku količinu citrulina, aminokiseline koja je veoma zdrava. Citrulin se pretvara u arginin, koji je veoma značajan za zdravlje srca i cirkulaciju.
Koru lubenice, nakon što ste je dobro oprali, možete samleti u blenderu i dodati svojim omiljenim zdravim napicima.

Za jedan dan, BOL U KOLJENIMA I ZGLOBOVIMA JE NESTAO: Presrećna žena svima otkrila recept!

Ovaj recept čine sastojci bogati bromelainom, vitaminom C, silicijumom i magnezijumom, koji ne smiruju samo bolna kolena i zglobove, već i jačaju tetive i ligamente.


Bolna kolena i zglobovi su problem koji utiče na mnoge ljude širom sveta.
Iako se uglavnom javlja u starijoj dobi, zbog starenja ligamenata i zglobova, to se takođe može pripisati lošem držanju ili nošenju neprikladne obuće duže vreme.
Srećom, tu je efektan prirodni lek koji vam može pomoći da izlečiti bol, bez obzira na uzrok.
Ovaj recept čine sastojci bogati bromelainom, vitaminom C, silicijumom i magnezijumom, koji ne smiruju samo bolna kolena i zglobove, već i jačaju tetive i ligamente, a podelila ga je jedna zadovoljna čitateljka.
Sastojci:
1 šoljica vode, šoljica ovsenih pahuljica, šoljica 100% soka od pomorandže, 2 šoljice kockica ananasa, kašičica cimeta, pola šoljice drobljenih badema i malo meda.
Priprema:
Stavite ovsene pahuljice u šerpu sa vodom i pustite da se kuvaju nekoliko minuta. Zatim pustite da se ohladi pre dodavanja u blender. Dodajte ananas, badem, cimet, sok od narandže, kao i malo meda po ukusu. Izmešajte dobro, dodajući malo vode dok ne dobijete željenu gustinu.
Uzimajte smesu svakodnevno i bolovi će nestati, a vaše zglobovi, tetive i ligamenti će postati jači. Znatno olakšanje osetićete već sutradan.

Za 42 dana umiru ćelije raka: Sok čuvenog Austrijanca protiv kancera! (RECEPT)

Tokom ovih 42 dana ćelije raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava, tvrdio je Rudolf Brojs koji je izliječio preko 45.000 ljudi


Rudolf Brojs iz Austrije cijeli svoj život je posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv raka. Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u lečenju ove bolesti. Uz pomoć svoje metode, izliječio je preko 45.000 ljudi od raka i drugih neizlječivih bolesti. Prema Brojsu, rak može da se preživi samo uz pomoć bjelančevina.
Zbog toga je razradio poseban post u trajanju od 42 dana, tokom kojeg se piju samo čajevi i poseban sok od povrća, a glavni sastojak je cvekla. Tokom ovih 42 dana ćelije raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava.
Brojsov sok se pravi samo od ekološki uzgojenog povrća. Sok može da se napravi kod kuće od domaćeg povrća, a sastoji se od: cvekle (55 %), šargarepe (20 %), korena celera (20 %), krompira (3 %) i rotkvice (2 %). Važno je napomenuti da se sa sokom od cvekle ne bi smjelo pretjerivati, već ga je potrebno uzimati onoliko koliko organizam u ovoj terapiji sam traži.
Cvekla je već tradicionalni i poznati lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja imaantikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove rendane cvekle ima dokazano pozitivan efekat na leukemiju i mnoge druge vrste raka, o čemu svjedoče hiljade ljudi.
Ali, redovno konzumiranje cvekle pomaže i protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom, a vlakna koja sadrži cvekla mogu da smanje nivo holesterola u krvi i do 40 %. Cvekla je poznata i po tome što normalizuje krvni pritisak i pomaže u očuvanju elastičnosti krvnih sudova. Cvekla sprečava i liječi proširene vene, ako je svakodnevno konzumiramo. Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.
Cveklu bi posebno trebalo da konzumiraju trudnice jer je bogata folnom kiselinom, što sprečava mnoge bolesti novorođenčadi. Osim toga, sok od cvekle stimuliše rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa šargarepom, cvekla je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučne kese. Ali, njena ljekovitost ni tu ne prestaje, cvekla je nevjerovatno ljekovata i pomaže i kod glavobolje, zubobolje, dizenterije, bolova u kostima, kod kožnih i menstrualnih tegoba.

OVO UBIJA ŠEĆER U VAŠEM TIJELU: Nestaće za samo 3 DANA, a vi ĆETE IZGUBITI KILOGRAME

Glavni uzrok prekomjerne težine je prije svega šećer, a za njim idu i masti, kao i ugljeni hidrati.

Često nismo ni svjesni koliko smo šećera unijeli u organizam, jer ga ima i u namirnicama, za koje to nikada nismo rekli. Negativne posljedice toga su prekomjerna težina, iscrpljenost, promjene raspoloženja, dezorijentisanost, nesanica.
Dugotrajna konzumacija šećera dovodi do povećanog rizika od ozbiljnih bolesti, kao što su kardiovaskularni dijabetes, pa i rak dojke. Kada unosimo šećer, organizam ga koristi kao izvor energije. Kolilinu šećera koju ne potrošimo, taloži se u našem organizmu i povećava svoju količinu u krvi.
Najlakše bi bilo da prestanete da unosite šećer. Ali, za mnoge je to težak zadatak. Svako od nas ima manju ili veću potrebu za konzumacijom nečeg slatkog. Potpuni prestanak uzrokuje pad raspoloženja, depresiju i nesanicu. Iskusili ste to, zar ne?
Vrijeme je da očistite svoj organizam od šećera, a u nastavku vam nudimo i način kako to da uradite.

1.dan

Doručak: šolja zobi sa sjemenkama, bademom ili bobicama ili kajgana od tri jaja
Užina: šolja oraha
Ručak: barena pileća prsa i jedna porcija bundeve, badema ili lagano kuhanog graha
Večera: gljive i pečena riba ili losos i gljive s brokulom

2. dan

Doručak: isti
Užina: šolja lješnika
Ručak: Tikvice sa paprikom i prelivom od limuna
Večera: grah, kuvano povrće ili pečeni bakalar i tost

3. dan

Doručak: isti
Užina: šolja lješnika
Ručak: Pržena pileća prsa s dresingom od limuna ili piletina pečena u pećnici s crnim maslinama, majčinom dušicom i lukom.
Večera: supa sa lukom ili tjestenina s bosiljkom, pečurkama i umakom od rajčice (možete dodati i meso)
Što se tiče pića, konzumirajte isključivo vodu, čajeve ili eventualno, jednu šolju kafe dnevno (naravno, bez šećera)

Sirup koji je jači od svakog PENCILINA! Ubija sve bakterije i viruse u vašem tijelu! (RECEPT)

Danas Vam otkrivamo jedno od najvećih prirodnih čuda, za koje govore da je 10x jače od pencilina i da je efikasniji od antibiotika u slučaju astme, boli u grlu, kašlja, bronhitisa i čega sve ne.

U nastavku teksta Vam donosimo recept i način pripreme:
Recept:
– 1/4 šolje organskog sirćeta
– 1/2 šolje organskog meda
– 1/2 šolje vode
– čehno bijelog luka
Priprema:
Utisnute bijeli luk, zatim ga pomješajte sa svim sastojcima i čuvajte tu mješavinuu tegli i ostavite da prenoći. Sutradan ga čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Primjena:
Ako namjeravate ovaj lijek koristiti za poboljšanje imunološkog sistema, redovno uzimajte 4-5 kapi na dnevnoj bazi ovog zaista čudesnog sirupa. Ukoliko rješavate određeni zdravstveni problem, uzimajte kašiku sirupa svaka dva sata dok ne vidite napredak.

Od sutra jedite po kašiku maslinovog ulja: 4 efekta će vas zapanjiti već prvog dana!

Maslinovo ulje se od davnina koristi u mnoge svrhe – od zdravlja, preko nege do ishrane. Ono što maslinovo ulje čini super hranom jeste visok nivo mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline i različitih antioksidanata. Saznajte zašto treba svakog jutra da konzumirate 1 kašiku maslinovog ulja svakog jutra:

Antikancerogeno dejstvo
Svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja su od pomoći protiv nekoliko vrsta raka. Kada su vršena istraživanja, najbolji rezultati su se pokazali u slučaju raka dojek i organa za varenje.
Demencija
Jedan od uzroka Alchajmerove bolesti je povećana akumulacija beta-amiloida u mozgu.
Tim stručnjaka sa Univerziteta Monro u Luizijani otkrio je da oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ima moć da kontroliše nivo beta-amiloida i značajno povećava njegovo čišćenje.
Šećer u krvi
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je pokazalo sposobnost da smanji učestalost dijabetesa. Maslinovo ulje može da bude od pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2, kada se koristi konzumira, ali i koristi za spoljašnju upotrebu.
Krvni pritisak
Studija objavljena u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine, pokazala je da su učesnici sa visokim krvnim pritiskom na kraju smanjili unos lijekova, zahvaljujući konzumiranju 30-40 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja svakog jutra.

Friday, August 12, 2016

Ako čašu SLANE VODE svakog dana popijete na prazan stomak, evo šta će vam se dogoditi!

Naravno, ne možete jednostavno pomešati vodu i kuhinjsku so; ovde se misli na to da tehnički čistoj mlakoj vodi dodate prirodnu, nerafinisanu morsku so. E, tada dobijate čudotvorni napitak, koji treba uzeti natašte!


Neko ko je navikao da izjutra “čim otvori oči” popije kafu ili doručkuje, na predlog da umesto toga uzme čašu slane vode i saspe je u prazan želudac, verovatno će biti skeptičan ili će reagovati gađenjem. Međutim, verovali ili ne, to savremenom čoveku koji živi ubrzanim životnim tempom može doneti mnoge koristi.
Pozitivni joni soli vežu se za negativne jone molekula vode i obrnuto. Voda time više nije “samo” voda, a so nije “samo” so. Kombinacija je melem za vaše zdravlje koji vaš organizam direktno apsorbuje.
Sve dole navedene stavke proizilaze iz činjenice da je morska so bogata elementima koji su važni za naš život poput natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, silicijuma, čak i srebra i zlata.
Evo koje sve benefite obezbeđujete svom organizmu ako mu svakog jutra priuštite čašu mlake vode u kojoj ste rastvorili kašičicu morske soli.
Detoksikacija
Minerali kojima je ovaj slani napitak bogat podstiče limfnu drenažu što znači da navodi vaš organizam da se sam čisti iznutra i da prirodnim putem izbacuje toksine. Pored toga, ima i antibakterijsko dejstvo pa pomaže izbacivanje štetnih bakterija iz creva.
Hidratacija
Voda je neophodna organizmu za njegovo normalno funkcionisanje, međutim postoji mogućnost i da unesete previše vode. Neki ljudi kojima organizam slabije apsorbuje vodu, pijenjem velikih količina vode prave grešku jer tako previše razvodnjavaju tkiva pa im se voda zadržava na pogrešnim mestima. Pijenje slane vode može da reši ovaj problem jer obezbeđuje dobru apsorpciju čime se povećava hidriranost svih ćelija.
Varenje
So pomaže da se u ustima aktiviraju pljuvačne žlezde, oslobađajući tako regulatorske amilaze (enzime koji pretvaraju skrob i glikogen u jednostavne šećere). One pomažu razgradnju hrane čime se olakšava dalje varenje. Takođe, na ovaj način reguliše se želudačna kiselina čime se drastično smanjuju gastroenterološki problemi.
San
Osobama koje pate od insomnije i drugih poremećaja sna, ovaj napitak može otkloniti te probleme. Naime, prirodni minerali iz soli smiruju nervni sistem tako što snižavaju niovo kortizola, hormona koji je odgovoran za stres, a samim tim i za budnost i napetost.
Zdrave kosti
Poznata medicinska teorija kaže da osteoporoza nastaje kada organizam sam uzima kalcijum i druge minerale iz kostiju koje onda “troši” na regulisanje kiselosti krvi. Slana voda može nadoknaditi izgubljenje minerale iz kostiju jer, čime se sprečava njihovo preuranjeno propadanje.
Koža
Redovnim uzimanjem slane vode pomažete svojoj koži da ostane zdrava, sjajna i elastična. Minerali kojima je bogata deluju kao “piling” iznutra što pomaže da se oslobodite akni, a njihovo dejstvo je blagotvorno i za sve vrste osipa i ekcema. Kao prateći efekat detoksikacije dubljih slojeva, površina kože ostaje sjajna i blistava.

Ovaj RECEPT od bijelog luka ispeglaće vaše bore za 7 dana

Mnoge žene troše dosta novca na razne kozmetičke preparate, koji obično nisu toliko delotvorni, a u svojoj kuhinji imaju savršen serum protiv bora.


Svi znaju da je bijeli luk odličan za zdravlje i da je snažan antioksidans i prirodni antibiotik, ali da li ste znali da pegla bore?

 Recept:

Oljuštite 1 čehno bijelog luka i dobro ga izgnječite, zatim dodajte 1 kašičicu meda i 1 kašiku gline u prahu (može da se nabavi u svakoj apoteci ili prodavnici). Promješajte i maska je spremna da je nanesete na lice.
Prvo dobro očistite lice i nanesite masku, zatim sačekajte 20-30 minuta pa isperite mlakom vodom.
Možete je ostaviti i preko noći i isprati lice ujutru, ali pre toga na jastuk navucite neku staru jastučnicu.
 

Oslobodite se bolova u leđima, bukvalno PREKO NOĆI (RECEPT)

Mnoge od nas muče bolovi u leđima, što zbog nepravilnog sedenja, što zbog fizičkog napora. Evo kako da se oslobodite bola bukvalno preko noći.


Ako i vas često bole leđa, što je danas čest slučaj, probajte da primenite ovaj prirodni lek. Potreban vam je samo jedan sastojak – đumbir.
Iseckajte svež koren đumbira, oko 100 grama, na sitne kockice ili štanglice i prelijte vrelom vodom.
Kad se ohladi do temperature tela, izvadite đumbir, stavite na gazu i stavite na bolno mesto. Pričvrstite zavojem i ostavite da deluje preko noći.
Bolovi bi već sutradan trebalo da nestanu, ali ako nisu, ponovite proces još koji put i rezultati neće izostati.

Recite ZBOGOM bolovima u zglobovima pomoću recepta naših baka

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrijavajućih ulja. Posjeduje nadražajno djelovanje: širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Pripremiti ovo ljekovito ulje nije teško, piše portal uspesnazena.com!
Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:
– 10 svježih crvenih ljutih papričica
– 2 čaše hladnocijeđenog maslinovog ulja
– staklena tegla od 1 litar
Priprema:
Papričice oprati, odsjeci dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese.
Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).
Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku.
Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.
Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.
Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.

Ova metoda liječenja potiče regeneraciju matičnih stanica oštećenog i starog imunološkog sustava!

“Pokušajte tjedan dana, samo tjedan dana i poslije ćete vidjeti”, tvrdi 57-godišnji Michael Van Almsick koji jednom na godinu dolazi postiti u kliniku Buchinger-Wilhelmi na obali jezera Konstanz blizu Švicarske.



U medicinskim krugovima često osporavana terapeutska metoda – gladovanje vrlo je popularno u Njemačkoj čije zdravstveno osiguranje u nekim slučajevima pokriva troškove takvih alternativnih metoda.
Gladovanje štiti zdrave stanice miševa od toksičnih učinaka kemoterapije i potiče regeneraciju matičnih stanica oštećenog, starog imunološkog sustava.
Vlasnik velike PR agencije iz Muenchena, koja organizira koncerte Rolling Stonesa u Njemačkoj, u klinici već dvadesetak godina liječi svoje tegobe s prekomjernom težinom i prateće kronične tegobe.
Otto Buchinger (1878-1966) liječnik po kojem je nazvana klinika, eksperimentirao je s gladovanjem kako bi se izliječio od reumatoidnog poliartritisa koji ga je primorao da 1917. napusti dužnost mornaričkog liječnika. Njegova se metoda proširila i popularna je u Njemačkoj.
Gladovanje sprečava kardiovaskularne bolesti, pomaže pri liječenju astme, artroze, kroničnih bolesti probavnog sustava, nekih kroničnih infekcija dišnog sustava ili depresivnih stanja, tvrde zagovaratelji.
Pouzdane znanstvene studije o toj metodi nisu brojne, no jedna iz 1991., objavljena u časopisu Lancet 1991., bavi se učincima gladovanja na reumatoidni artritis.
U Njemačkoj je knjiga “Postom do zdravlja i ljepote” Helmuta Luetznera (prevedena na hrvatski) koji je nekada radio kod Buchingera, prodana u više od dva milijuna primjeraka od objave 70-ih godina.
O gladovanju se uči u nekim sveučilišnim centrima, među njima i bolnici Charite u Berlinu gdje profesor Andreas Michalsen vodi odjel prirodnih metoda liječenja.
“Nijemci su pomalo opsjednuti biljkama, ekološkim uzgojem, vegeterijanstvom, jogom, zdravim životom”, kaže Michalsen koji provodi kure posta od 12 do 14 dana, a pokriva ih pokriva zdravstveno osiguranje.
Alternativni pristup potječe od romantičara koji su “vjerovali u snagu samoizliječenja” i “Lebensreforma” (reforma života) krajem 19. stoljeća, što je bio odgovor na galopirajuću industrijalizaciju, kaže Michalsen.
“Unos u redovitim intervalima hrane bogate kalorijama novost je u ljudskoj evoluciji”, objašnjava.
Kalifornijski profesor Valter Longo pokazao je 2008. da gladovanje štiti zdrave stanice miševa od toksičnih učinaka kemoterapije, što je dodatno pojačalo interes za gladovanjem u Njemačkoj. Istraživanja također otkrivaju kako gladovanje potiče regeneraciju matičnih stanica oštećenog, starog imunološkog sustava.
Na taj način organizam se potiče da zamijeni stare i oštećene stanice, objašnjavaju američki znanstvenici koji su proveli studiju objavljenu u stručnom časopisu Cell Stem Cell.
‘Kada se izgladnjujete, vaš organizam pokušava sačuvati energiju, a jedan od načina da se sačuva energija je da se reciklira puno stanica koje nisu potrebne, posebno onih koje bi mogle biti oštećene’, rekao je profesor ma Sveučilištu Južna Kalifornija i stručnjak za dugovječnost, Valter Longo.
Tim pod njegovim vodstvom koji je proveo istraživanje došao je do slijedećeg zaključka: dvodnevni do četverodnevni post koji se provodi svakih 6 mjeseci tjera tijelo da prebaci u tzv. fazu preživljavanja. U toj fazi organizam poseže za zalihama masnoće i šećera i ujedno uništava stare i oštećene stanice.
‘Kada je cijeli organizam teško oštećen kemoterapijom ili samim procesom starenja, postovi mogu generirati novi imunološki sustav – doslovce’, objašnjava profesor Longo.
Zadnjih četvrt stoljeća dijabetes, reumatizam, povišeni krvni tlak tretiraju se lijekovima koji su bili izbačeni na tržište, a zatim povučeni zbog štetnih nuspojava, kaže Michalsen i zaključuje “učestalost tih bolesti raste jer postajemo sve stariji” i“apsolutno sam uvjeren da će za deset godina gladovanje postati vrlo važno, jednostavno zato što tradicionalna medicina na njih nema odgovora”.

Thursday, August 11, 2016

BUDITE SE UKOČENI, BOLE VAS ZGLOBOVI? Ove stvari imate u kući, a mogu da vas izleče!

Ako primećujete da su vam ujutru zglobovi teško pokretljivi, to je znak da je krajnje vreme da se pobrinete za njih pre nego što dođete u situaciju da potpuno otkažu.


Artritis je oboljenje vezivnog tkiva koje se najčešće razvija s godinama, ali sve više mladih ljudi, usled stresnog života, pati od problema bolnih zglobova.
Osećaj otečenih prstiju i ukočenosti šaka izjutra ili “preskakanje” kolena i ramenog zgloba prvi su znaci da ste kandidat za ovo oboljenje, a evo kako te sittuacije možete da svedete na minimum i sačuvate svoje zdravlje prirodnim putem.
Ulje od kamilice
Kamilica je već poznata kao čudesna biljka koja može pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba, a da li ste znali da vam može poslužiti i kao sastojak ulja za masažu kojim ćete ukloniti bol u zglobovima?
Posudu od 1l napunite cvetovima kamilice i prelijte sa 1l nekog biljnog ulja (npr. maslinovog). Ostavite da stoji dve nedelje na suvom i tamnom mestu, a zatim procedite u staklenu bocu. Ulje možete koristiti duže vremena jer nema ograničenja terapije.
Kurkuma
S obzirom na to da umanjuje reumatske tegobe ovaj začin bi svakako trebalo da imate u svojoj kuhinji ukoliko patite od artritisa. Sipajte kašičicu kurkume u prahu i malo meda u čašu mlakog mleka i pijte ovaj napitak svakog dana.
Ipak, pre upotrebe ovog lekovitog začina ne bi bilo loše da konsultujete svog lekara jer kurkuma može da utiče na dejstvo određenih lekova.
Đumbir
Bez obzira na to da li ćete od njega napraviti čaj ili ga narendanog stavljati u obloge, đumbir će vašim zglobovima i mišićima pružiti olakšanje. Štaviše, ibuprofeni u sebi sadrže đumbir pa bi vas to trebalo uveriti u njegovu delotvornost.
Ne samo da će vam đumbir pomoći s artritisom, već će vam olakšati i probleme s gastritisom, lošim zadahom, alergijama i nadutošću.
Višnje
Svojim enzimima ovo slatko-kiselkasto voće umanjuje bol, a njegova intenzivna bordo boja potiče od antioksidansa koji su poznati po svojim lekovitim svojstvima.
Samo 10 do 20 višanja dnevno ili ispijanje prirodnog soka od višanja učiniće da se ujutru probudite bez bola u zglobovima. Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, onda spojite lepo i korisno pa napravite kolač od višanja i konzumirajte ga za užinu umesto tablete protiv bolova.
Crno vino
Ako imate problema s kolenima, vino je rešenje. Naime, naučno je dokazano da ljudi koji ispijaju između četiri i šest čaša crnog vina nedeljno imaju 45 odsto manju šansu da obole od osteoartritisa kolena.
Naravno, tajna lekovitosti crnog vina nije u alkoholu, već u grožđu. To znači da ovo piće treba konzumirati umereno – najbolje je da popijete jednu čašu dnevno i to najbolje uz večeru da biste osetili njegovo pozitivno dejstvo.


Znate li zašto u bolnicama daju želatin pacijentima: bit ćete šokirani!!!


Šta je želatin?
Želatin se sastoji od amino kiselina, glicina i prolina, koje mnogi ljudi ne konzumiraju u dovoljnim količinama, a potreban je kostima.
Želeom se smatra čista tekućina. Jedna je od najlakših hrana za vaše tijelo, zbog toga medicinske ustanove ga daju ljudima koji se oporavljaju, jer njihov stomak ne može podnijeti ništa teže.
Zdravstvene prednosti želatina
Sadrži proteine
Popravlja probavu
Liječi alergije od hrane
Pomaže u oslobađanju toksina
Popravlja kosu, nokte i zube
Daje bolju elastičnost koži
Ubrzava oporavak
Poboljšava kvalitet sna
Pomaže u mršavljenju.
Recept za domaći žele:
1 čaša narančinog soka
1 čaša svjeih malina
3 kašike želatina
1 čaša zelenog čaja
Med
Skuhajte zeleni čaj, dodajte meda. Zatim dodajte želatin i miješajte dok se ne rastvori. Sklonite sa vatre i pustite da ohladi. Poslije toga dodajte sok od naranče i maline i dobro promiješajte. Ostavite u frižider da se ohladi, najmanje 3 sata!
Uživajte u vašem domaćem želeu!

ISPROBAJTE I UVJERITE SE: Jabukovo sirće – provjereno oružje u borbi protiv artritisa i bolova u zglobovima.

Bol u zglobovima je vrlo neprijatan, veoma smeta kod obavljanja posla i domaćih obaveza. Kod nekih ljudi, ovaj bol se pojavi nakon dugog, napornog dana i prolazi poslije odmora. Ali ovaj tip bola može imati hroničan karakter, povezan sa bolestima zglobova, npr. artritisa.
Ako patite od bolova u zglobovima, vrlo dobro znate da standardni lijekovi pružaju samo trenutno olakšanje. Najbolji način smanjenja bolova i simptoma artritisa, jeste promjena načina života, uključujući i način ishrane, piše uspesnazena.com!
Takođe, možete se okrenuti sredstvima narodne medicine, a jedno od njih je jabukovo sirće.
Načini korišćenja jabukovog sirćeta kod bolova u zglobovima:
Kupke
Promješajte 1 čašu jabukovog sirćeta sa 6 čaša vode i u tome pokvasite ruke (ili noge). Ako imate bolove u oblasti vrata ili drugom dijelu tijela, stavite oblog na bolno mjesto.
Trljanje
Promješajte 2 supene kašike jabukovog sirćeta sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja., dobro promješajte i utrljavajte ovu smjesu u bolne zglobove. Redovna trlajnja pomažu, i efikasno olakšavaju tegobe.
Isceljujući napitak
Rastvorite 3 supene kašike jabukovog sirćeta u 300 ml vode, ili bilo kojeg voćnog soka. Konzumirajte ovaj napitak 3 puta dnevno, prije obroka.
Jabukovo sirće je odlično i dokazano oružje u borbi protiv bolova u zglobovima, a između ostalog je i snažan antioksidans, koji pomaže čišćenju organizma od toksina. Primjenite na sebi ovo sredstvo narodne medicine, i ispričajte svojim prijateljima koji pate od bolova u zglobovima.

Izliječite sinuse za samo pet dana, a upravo će vam toliko biti dovoljno da se riješite neugodnih glavobolja

Terapija traje pet dana, a upravo će vam toliko biti dovoljno da se riješite neugodnih glavobolja i izliječite sinusitis.

S dolaskom hladnijih dana kod mnogih dolazi i do lakše podložnosti upalama pa tako i upali sinusa popraćenoj snažnim bolovima. Snusitis prati glavobolja ili pak napetost pri vrhu nosa, iznad obrva ili pak obraza, a mnogima kod takvih bolova ne pomažu klasični analgetici. Umjesto nedjelotvornoga trovanja takvim preparatima, pokušajte posegnuti za prirodnim rješenjem.
Izvrstan saveznik u borbi protiv sinusitisa je – hren. Naribajte ga, stavite u staklenku pa prelijte vinskim octom, a zatim dobro zatvorite. Smjesu držite deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno miješanje.
Nakon deset dana, nekoliko puta dnevno otvorite staklenku i duboko udišite miris hrena po pet minuta. Istu tekućinu noći nalijte na maramu i svežite preko čela ili stavite na potiljak. Terapija traje pet dana, a upravo će vam toliko biti dovoljno da se riješite neugodnih glavobolja.
Jedno od rješenja je i da naribate 50 grama hrena, ubacite ga u pet decilitra vode i prokuhate ga. Spomenutu mješavinu iskoristite za parenje (stavite glavu iznad posude, pokrijete se ručnikom i duboko udišite nekoliko minuta).

Wednesday, August 10, 2016

Većina vas baca listove od mrkve a niste ni svjesni o kakvom se lijeku radi!

Pripremite čudesan napitak i iskoristite sav potencijal ovog ljekovitog povrća.
Lišće mrkve sadrži više vitamina C od korijena i više vitamina K nego bilo koje drugo povrće. Ima detoksikacijsko djelovanje na jetru i cijelo tijelo, a bogato je nizom drugih minerala koji pozitivno djeluju na čitav metabolizam, kao i na sprječavanje razvoja tumora. Ima antiseptičko delovanje i efikasno je protiv zadaha, upala desni i kod zubobolje.
Sastojci za odličan sok za detoksikaciju:
nekoliko mladih stabljika listova šargarepe
2 jabuke
2 čaše vode
Priprema
Sve sastojke pomješajte u blenderu i popijte.

Kako napraviti sirup od borovih iglica protiv kašlja

Sirup od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa.

U našoj tradicionalnoj medicini naročito je cijenjen recept za borove iglice u medu, koji ćemo rado ovom prilikom podijeliti sa vama. Također ovaj izvanredan prirodni lijek ima više varijanti, tako da se on može napraviti i od svijetlo-zelenih iglica smreke i jele.
Ono što još morate znati je da se ne smije koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbjegavati u širokom luku. Ako spadate u osobe koje se razumiju u četinare i lako prepoznajete bijeli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka. Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gdje ih otkinete, te godine neće više izrasti. Za sam početak daćemo vam nešto više informacija o bijelom boru…

Kako prepoznati mlade borove iglice

Bijeli bor ima latinski naziv Pinus sylvestris, njegovi drugi nazivi su još bor, divlji bor, šumski bor, čam, lučevina. Stablo bora može da naraste više od 10 metara u visinu, a njegov stubasti korijen prostire duboko u tlo.
Stablo i grane pokrivene su u mladosti smeđo-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom. Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene borove iglice duge su 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dve zajedno. Cvijetovi su jednodomni, pa se iz ženskih cvijetova oblikuju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin.
Danas je ovo drvo naročito cijenjeno, jer se od njega pravi izvanredni sirup od borovih iglica protiv kašlja, za koji je već dokazno da je odlično prirodno sredstvo za sve tegobe disajnih puteva, naročito za liječenje bronhitisa. Bijeli bor je rasprostranjen po čitavoj Evropi, nalazimo ga od nizinskih i brdskih, do viskokih planinskih područja. Cvijeta u maju mjesecu, a vrijeme sazrijevanja sjemena mu je u oktobru druge godine.
U ljekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao sviježe za pravljenje sirupa, već dio njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte. Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica, čiji ćemo recept takođe podeliti sa vama u ovom članku.

Kako sve možemo upotrijebiti borove iglice kao lijek

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, djelotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u liječenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili poslije oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sviježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi dio njihovog ljekovitog svojstva.
Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrijednosti, pa se stoga koriste samo sviježi, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocjene gorke i ljekovite materije. Uspješno se koriste za liječenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje oboljevaju od reume i artritisa.
Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži ljekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za liječenje kožnih bolesti. Ako planirate upotrijebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni. Također kora od bora zbog ljekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspješno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko djelovanje. Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih dijelova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Najvažnije je da pribavite čiste i svježe borove iglice, a proces pripreme je veoma jednostavan…


U odgovarajuću staklenu teglu stavite najprije red šećera, preko kojeg se stavlja red svježe ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mjesto da se šećer lagano rastapa. Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40 dana.
Ovako dobijen prirodni lek za imunitet pravi se upravo sada u prolećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka. U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..

Još jedan recept za sirup od borovih iglica

Dva kilograma sviježih borovih izdanaka prokuha se u 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Poslje toga se sve zajedno procijedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatiim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuha i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.
Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dvije tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocjena svojstva.
Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda. Ukoliko se odlučite za med – a ne za bijeli šećer (koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Također, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.

Čaj od borovih iglica

Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih saprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuhajte petnaestak minuta. Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih tridesetak minuta.
Procijedite dobijeni čaj od borovih iglica, ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna. Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smjele da ga uzimaju.

Ljekoviti oparak od bora

U srazmjeri u kojoj 1 dio da čine borove iglice ide 10 dijelova vode za oparak. A upotrebljava se slično kao ljekoviti čaj od borovih iglica, zaslađen domaćim medom – ovaj prirodni lijek je jako dobar kod zastarjelih katara disajnih puteva, promuklosti grla, kašlja, lakšeg oblika bronhitisa ili za inhalacije. Mlade izdanke bora treba brati početkom proljeća.

Ljekovita kura od bora

Oboljeli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proljeća podvrgnuti sljedećoj prirodnoj terapiji: Ubrati 30 grama svežih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mlijeka. Poslje sat vremena dobro procediti i piti napitak tokom cjelog dana.

Kako se koristi smola od bora

Ukoliko imate kamen u žuči i česte grčeve napravite ovaj prirodni lijek: 5 grama sviježe – tek istekle borove smole, rastvorite u 20 grama etera i tu kuru uzimajte jedan put dnevno. Dozirajte najviše 5-10 kapi na jednoj kocki šećera i pojedite…
Kao što vidite sirup od borovih iglica nije jedini ljekoviti recept koji možete napraviti od ovog četinara, te vam preporučujemo da i ostale recepture isprobate. Nešto starijoj djeci također možete davati borove iglice sa medom, ali bi bilo poželjno da se prvo posavjetujete sa pedijatrom, također med od borovih iglica u trudnoći nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa ljekarom.

Laneno ulje i svježi posni (švapski, cottage ) sir

Ova kombinacija smatra se vrlo zdravom, te spominje kao pripravak čak i za liječenje raka. Prednost ove kombinacije uočila je Dr. Johanna Budwig, a djelovanje kombinacije posnog kravljeg sira i lanenog ulja, temelji se na zdravstvenim prednostima koje pruža laneno ulje koje se najbolje apsorbira u organizmu ako je u emulziji sa svježim sirom. Ukoliko vam je kombinacija sa sirom neukusna, kao opcija može poslužiti i jogurt. Također ulje možete zamijeniti sjemenkama lana, ukoliko vam ih je lakše ukomponirati u prehranu.

Koristite laneno ulje i jogurt ili sir u omjeru 1:4. Jednu žlicu lanenog ulja dobro izmiješajte s 4 žice sira ili jogurta. Mješavinu treba miksati dok se potpuno ne spoji i ne nastane jednolična emulzija bez tragova ulja. Obično se preporučuje u ovom omjeru prvih tjedan dana uzima do 4 žlice lanenog ulja raspoređeno tijekom dana, a kasnije po 1-2 žlice lanenog ulja pomiješanog sa sirom ili jogurtom. Imajte u vidu da je laneno ulje kalorično, pa je važno da vodite računa o doziranju.
Osim što je laneno ulje najbolji izvor omega – 3 masnih kiselina sadrži i druge vitamine i minerale koji pridonose njegovoj učinkovitosti.
Kombinacija lanenog ulja i sira promovira kardiovaskularno zdravlje. Visoka koncentracija omega – 3 masnih kiselina smanjuje razinu kolesterola.
Laneno ulje i sir dobri su za probavni sustav, a posebno zdravlje crijeva, jer je laneno ulje prirodni lubrikant i smanjuje rizike nastanka zatvora i hemoroida.
Laneno ulje promovira zdravlje kože. Posebno je korisno kod suhe kože ili kod osoba koje su osjetljive na sunce, kada se uzima kroz prehranu, ali se nikako ne smije koristiti izravno na kožu. Laneno ulje se ne bi smjelo nanositi na kožu, a posebno ne na kožu lica, jer može napraviti veliku štetu.
Pokazalo se da laneno ulje može stabilizirati i razinu šećera u krvi.
Jedna od poznatijih uporaba lanenog ulja je za mršavljenje. Ono ubrzava metabolizam i pomaže tijelu da lakše sagori višak masnoća.
Laneno ulje se ne bi smjelo koristiti za kuhanje hrane, jer se zagrijavanjem gube sva njegova djelotvorna svojstva. Trebalo bi se čuvati u hladnjaku nakon otvaranja jer se brzo kvari. Kada kupujete laneno ulje birajte ono koje su čuva na hladnim policama i u tamnim bočicama.

DOZNAJEMO: Ovo je 5 razloga zašto trebate konzumirati grožđice

Među najraširenije sušeno voće u svijetu spadaju grožđice. Još od davnina su bile poznate, čak i drevnim civilizacijama u Perziji u Egiptu, spominju se i u Starom zavjetu. A niz je razloga zbog kojih su bile poznate u povijesti, ali i danas u svijetu. Ne samo da su iznimno ukusne, već i pružaju čitav niz zdravstvenih koristi.


Grožđice su posebno dobre za one koji pate od zatvora, anemije, acidoze i groznica. Pomaže i ukoliko imate problema s premalo kilograma, a uza sve to, odlične su za zdravlje kostiju i zubi. Donosimo kompletan popis zdravstvenih beneficija koje grožđice nose sa sobom.
Anemija – budući da su bogat izvor željeza i bakra te vitamina B skupine, grožđice su odlične za stvaranje crvenih krvnih stanica, to jest protiv anemije. Redovitom konzumacijom može se podići razina željeza i potaknuti zgrušavanje krvi tijekom zacjeljivanja rana.
Oči – ogledalo naše duše također ima koristi od konzumacije grožđica. Organi vida vole vitamin A i fitonutrijente, a njima su grožđice bogate. Isto takom sprječavaju bolesti kao što je makularna degeneracija.
Srce – redovita konzumacija pruža zaštitu od srčanih bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Time što snižavaju razinu kolesterola i triglicerida, grožđice podižu cjelokupno stanje vašeg srca, čime se smanjuje rizik od bolesti. Budući da sadrže topiva vlakna, odlična su za snižavanje kolesterola koji je također jedan od značajnih faktora koji uzrokuju bolesti kardiovaskularnog sustava.
Energija – prirodni šećeri u grožđicama poput glukoze i fruktoze odličan su izvor energije. Ti šećeri olakšavaju apsorpciju vitamina, proteina i drugih hranjivih tvari. Često ih konzumiraju sportaši kako bi dobili energiju i izgradili mišiće.
Probava – vlakna koja sadrži ta namirnica apsorbiraju vodu, čime se dolazi do laksativnog učinka, odnosno olakšavanja zatvora. Redoviti unos grožđica odličan je za zdravlje crijeva piše kakolijeciti.com.

Šljive su najbolji čistač organizma! Zato, ne propustite sezonu!

Svi znamo da su šljive izuzetno ukusno voće, ali da li ste znali koliko su zdrave? Kad pročitate ovaj tekst, voćka na koju je Srbija posebno ponosna biće vam još ukusnija.

Kad ugledate plodove šljiva na pijacama, to je jedan od sigurnih znakova da se leto polako bliži kraju i da nam na vrata kuca jesen. Iako neke japanske vrste šljiva sazrevaju već u maju, doba njihovog sazrevanja u Evropi mahom je avgust i septembar. Zašto je šljiva toliko zdrava?
Smatra se da je evropska šljiva otkrivena pre više od 2.000 godina, na području oko Kaspijskog mora, tako da je već u doba Rimskog carstva bilo poznato više od 300 vrsta šljiva. Danas se taj broj popeo na oko 2.000 vrsta.
Iako sastav može malo da varira u zavisnosti od vrste i mesta uzgoja, šljiva je prava mala riznica važnih nutrijenata, pa tako sadrži u 100 g otprilike: 5-8 g vitamina C, 14 mg kalcijuma, 10 mg magnezijuma i 220-240 mg kalijuma!
Nikako ne smemo izostaviti ni prisustvo brojnih antioksidansa, među kojima značajno mesto zauzimaju fenoli. Neka najnovija istraživanja pokazuju da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica, a ujedno je i znatno jeftinije i pristupačnije voće.
Visokom sadržaju vitamina C pripisuje se i veća apsorpcija gvožđa kod redovne konzumacije šljiva.
Od ostalih vitamina koje šljiva sadrži treba spomenuti B1, B2, B6, E, zatim beta-karoten (koji se u organizmu pretvara u vitamin A).
Šljive se konzumiraju kao sveže ili suve, kao i u raznim prerađevinama kao što su sokovi i pekmezi. A sigurno najpopularnija je istoimena rakija! 
Pri pomenu suvih šljiva, svakako treba naglasiti njihovo dejstvo na podsticanje pravilne probave, za šta je zaslužno nekoliko sastojaka.
Prvi su svakako netopljiva prehrambena vlakna, koja se ne mogu razgraditi u probavnom sistemu, nego na sebe navlače vodu, povećavaju volumen u crevima i olakšavaju probavu.
Zatim, šljive sadrže prirodni šećer sorbitol, koji takođe ima sposobnost upijanja vode i pospešuje izlučivanje stolice. I na kraju jedinjenje dihidroksifenil-izatin, koji podstiče kontrakcije, a time i peristaltiku creva, koja je presudna u održavanju varenja.
Za one najmlađe iskoristite kašicu od šljiva, koja će delovati blagotvorno na detetovo varenje, a ujedno će biti i obrok prepun hranljivih sastojaka.

Zašto bacate koru od banane? Ona je zdrava!

Sigurno niste imali predstavu koje sve zdravstvene probleme možete da lečite korom od banane, a pritom mogu da posluže za još nešto.

Banane obiluju prirodnim, rastvorljivim vlaknima i sadrže čak tri vrste prirodnog šećera. Uz to, odličnog su ukusa pa su mnogima omiljeno voće još od malih nogu.
Prema nizu nutricionističkih istraživanja, banane su izuzetno delotvorne za uklanjanje niza zdravstvenih problema.
Umesto za lekovima, slobodno posegnite za bananama ako vas muče sledeće stvari. Međutim, kore od voća nekad sadrže više nutritivnih sastojaka nego unutrašnjost voćke. Takav je slučaj i sa korom od banane. Postoje razne upotrebe ove kore za koje verovatno niste znali, što medicinske, što praktične prirode.
Izbeljivanje zuba
Jeste li znali da koru od banane možete koristiti i za izbeljivanje zuba? Samo vam je potrebna unutrašnja strana kore. Ako svoje zube nekoliko nedelja trljate unutrašnjom stranom kore od banane, uskoro će biti beli kao sneg.
Rešite se bradavica
Uzmite zavoj i komad kore od banane. Unutrašnju stranu kore od banane stavite na bradavicu i sve umotajte zavojem. Prespavajte s ovim zavojem. Postupak ponavljajte nekoliko puta i bradavice će vam nestati.
Rešite se akni i bora
Želite da se rešite akni i bora? Kora od banane je odličan borac protiv tih problema! Kora od banane koži daje hranljive materije. Sve što treba da uradite je da stavite koru od banane na ugroženo područje i istrljate kožu njome. Tretirano područje nemojte ispirati 30 minuta.
Smanjuje simptome psorijaze
Kora od banane može značajno da smanji simptome psorijaze. Sve što je potrebno jeste da trljate ugroženo mesto korom od banane. Nakon utrljavanja, treba sačekati 10 minuta da sastojci iz banane počnu da deluju.
Odličan analgetik
Imate iritaciju kože? Trljanje kože korom od banane će pomoći. Posle 10 minuta, videćete promenu.
Protiv uboda insekata
Utrljavajte koru od banane na mesto gde vas je ubo insekt i ubrzo ćete osetiti olakšanje.
Odlično sredstvo za čišćenje
Nameštaj, obuća i srebro, mogu se čistiti unutrašnjom stranom kore od banane. Vaše stvari će ponovo zasijati bez mnogo truda!

Tuesday, August 9, 2016

ZBOGOM, KIJAVICO! ZBOGOM, ALERGIJO! Ovih 10 saveta će vas osloboditi svih muka!

Kraj leta i početak jeseni za mnoge ljude predstavlja pakleno doba godine, jer je cvetanje ambrozije u punom jeku, u vazduhu je pojačana koncentracija polena i drugih biljaka. Ako ste i vi alergični, evo vrlo korisnih saveta kako da se izborite sa ovim problemom i to bez lekova.

Pogledajte oko sebe i videćete ih: nesrećne ljudi s crvenim i otečenim očima, kijavicom i kutijom maramica za nos. Sad je špic sezone alergija  na ambroziju i polen drugih biljaka, što svake godine pogađa oko 15 miliona ljudi. Da li ste i vi jedan od njih?
Ako je vaš odgovor potvrdan onda znate kako su te alergije dosadne, ali delimično i opasne. One prouzrokovane polenom su u stalnom porastu.
Razlozi su poznati: preterana higijena, porast koncetracije fine prašine u vazduhu, biljke s agresivnim alergenima, pojačan stres – sve to može da prouzrokuje opasnu polensku reakciju. Svi ovi faktori mogu da prevare naš imuni sistem, koji će ovaj bezaleni polen proglasiti strašnim neprijateljem.
Odbrambeni sistem se stavlja u najveći stepen pripravnosti i počinje, u velikoj koncentraciji, da izbacuje hormon histamin, koji mu uopšte nije potreban, ali zato izaziva polensku kijavicu. Ova kijavica je opasna, jer u preko 40 odsto slučajeva prouzrokuje još neke bolesti disajnih puteva, pa čak i astmu.
Zato je veoma važno da, čim osetite simptome, posetite alergologa koji će odrediti na polen koje biljke ste tačno alergični, pa u skladu s tim vam i prepisati adekvatnu terapiju. Ali i prirodna medicina poznaje sredstva i načine za lečenje opasnih polenskih alergija i kijavica – ili makar za ublažavanje posledica.
Priznati nemački stručnjak Hademar Bankhofer je za vas sastavio 10 saveta pomoću kojih možete da ublažite neprijatne simptome alergija, a možda čak i da ih sprečite.
KIJAVICA, CURENJE NOSA
Čim polen krene da leti vazduhom, pomaže svakodnevno ispiranje nosa slanom vodom. Jednu kafenu kašičicu obične kuhinjske soli rastvorite u četvrt litra mlake vode. Rastvor ušmrknuti. Tako se ispira polen, dezinfekuje sluznica nosa i jača njena odbrana od polena.
Ukoliko patite od alergijske astme, pomažu tablete od repuha (Petasites hybridus, repušina), jer proširuju bronhije i ublažavaju upalne reakcije.
Kod suve sluznice nosa ( hranljivo tlo za razvoj bakterija i virusa) trebalo bi da 3 x dnevno u nozdrve utrljate mast za nos sa dekspantenolom.
Ukoliko su se bronhije, zbog uporne kijavice, napunile sekretom, preporučuje se inhalacija uljem komorača: u tri litra ključale vode dodati četiri do šest kapi ulja. Isparenje, oko 10 minuta, udisati kroz nos i usta. To može, bez problema, da se ponovi nekoliko puta na dan.
Za dugotrajne alergije sa grčevitim napadima kašlja pomoažu preparati na bazi bršljena.
GLAVOBOLJA
Veoma često, polenska alergija prouzrokuje jake glavobolje. Jednostavno umivanje hladnom vodom može brzo da ublaži bol. Hladan šok preko receptora podstiče metabolizam, poboljšava cirkulaciju i smanjuje napetost u glavi.
Veoma efikasno je da se na slepoočnice, iznad korena nosa i na potiljak kružnim pokretima umasiraju dve kapi ulja od nane ili tigrove masti. Možete oko pet minuta da stavite na potiljak krpu nakvašenu hladnom vodom.
BORITE SE PROTIV STRESA
Uz sve druge faktore, stres može da prouzrokuje i pojača alergiju na polen. To je ustanovljeno kod 30 odsto osoba sa alergijom. Protiv toga se možete boriti upražnjavanjem joge, raznim tehnikama meditiranja ili autogenim treningom. Na taj način smiruje se neurovegetativni sistem, koji je odgovoran za ispuštanje opasnog histamina.
Primećeno je da mnogi ljudi koji pate od alergija dobijaju alergijsku reakciju čim samo čuju da postoji opasnost od povećane koncentracije polena u vazduhu. Protiv toga pomaže mentalni trening satehnikama vizuelizacije i opuštanja. Takođe i samohipnoza se ubraja u to.
CRVENE OČI I NADUVENI KAPCI
Ukoliko je alergija na polen napala oči, javlja se oticanje kapaka, oči stalno suze ili su upaljene, u tom slučaju pomaže vidova trava (Auphrasia herba). Dve kafene kašičice preliti sa 0,3 litra vode, prokuvati i ostaviti da odstoji pet minuta. Tufer od vate namočiti u ohlađen čaj i oko 20 minuta držati na zatvorene očne kapke.
Kod otečenih očiju često pomažu platnene naočare napunjene gelom.
BILJNI TRETMANI
Možete protiv alergija da se boriti i biljnim sredstvima. Jedan takav tretman jača imuni sistem , minerali i enzimi sprečavaju jaka ispuštanja histamina.
U tome veoma pomaže sok od aloje vere, jer on sadrži puno vitalnih materija. Preko sedmice uzimajte 0.2 l soka dnevno.
Takođe i kapsulama od korena tigrove trave i ehinaceje se mogu postići odlični rezultati. Oni, pre svega, služe za prevenciju, jer jačaju naš odbrambeni sistem.
Naravno, možete se i homeopatski boriti protiv alergija, ali se za to ipak konsultujte sa stručnjakom.
SAUNA I NAIZMENIČNE KUPKE
Sauna je, zbog promene toplo-hladno, veoma dobar trening za naš imuni sistem. To znači da i sada, iako je napolju još uvek relativno toplo, treba ići u saunu.
Veoma dobro je jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom: hladno – mlako – hladno treba da bude redosled. Posle toga nema brisanja peškirom, već sušenje na vazduhu.
Kratko potapanje ruku u međuvremenu, takođe pomaže. Napunite lavabo hladnom vodom i potapajte ruke naizmenično (po pet puta), otprilike pola minuta u vodi.
UMOR I ISCRPLJENOST
Alergija iscrpljuje, umara i paralizuje koncentraciju, a osoba jednostavno nije u stanju da radi punom snagom.
Kako bi se smanjio štetan uticaj alergija na pamćenje, trebalo bi da u mirišljavu lampu nakapljete jednu do tri kapi eteričnog ulja iglica omorike ili bosiljka.
Proizvodi ginka bilobe i ženšena mogu takođe da se koriste u lečenju alergija. Ginko-tablete jačaju cirkulaciju u mozgu. Jedno parče ženšena (oko 3 grama) staviti u litar prokuvane vode, ostaviti da odstoji jedan dan i piti nekoliko puta dnevno.
IZBEGAVAJTE POLEN
Preko noći zatvarajte prozore, ukoliko je napolju pojačana koncentracija polena. U velikim gradovima je koncentracija polena najniža u ranim jutarnjim satima.
Iskoristite vreme posle jačeg pljuska za rad u prirodi. Tada je vazduh očišćen od polena.
Za hlađenje unutrašnjih prostorija nemojte koristiti ventilator: to će samo raširiti polen po prostoriji.
Perite kosu pred odlazak na spavanje. Kosa je magnet za polen, a u toku noći iz nje se oslobađaju alergeni koje vi udišete. Isto tako, odeću u kojoj ste bili napolju, nemojte odlagati preko noći u spavaćoj sobi.
Ukoliko se aktivni napolju u vreme pojačane koncentracije polena nemojte disati na usta, već samo na nos. Nosnice su filter koji zadržava polen.
Ako ste u mogućnosti, u vreme pojačane koncetracije polena u vazduhu idite na odmor na more ili planinu.
POMOĆ KOD SVRABA IZAZVANOG ALERGIJAMA
Obloge s dodatkom sirćeta (jedna supena kašika na litar vode) ublažavaju svrab.
Takođe, postoje masti, kreme i gelovi, na biljnoj bazi koji mnogo mogu da pomognu.
PRAVILNA ISHRANA I VITAMINI
Za osobe s polenskom alergijom je veoma važno da uzimaju cink i selen. Dnevno je potrebno 10 miligrama cinka i 50 mikrograma selena. Podjednako je važan i magnezijum, jer sprečava izbacivanje histamina u krvotok. Dakle, neophodne su vam namirnice koje sadrže te elemente: morska riba, proizvodi iz celog zrna žitarica, soja, integralni pirinač, semenke suncokreta, ovsene pahuljice, pšenične klice.
Namirnice bogate vitaminima su obavezne, ukoliko hoćete da se izboritie sa alergijama. Pre svega vitamin C mora da se uzima u pojačanoj meri, jer delimično vezuje suvišan histamin i pretvara ga u bezopasne kiseline. Obavezno u svoju ishranu uvrstite svež kiseli kupus, pariku, paradajz i grejpfrut.
Morate da uzimate puno tečnosti, pre svega mineralnu vodu, koja bi trebalo da sadrži najmanje 80 miligrama magnezijuma po jednom litru. To održava vlažnost sluznice nosa, koja tako može bolje da zadrži polen.
Dobre su i neljuštene jabuke, boranija, kupus i čaj od jasmina. Ove namirnice sadrže biljnu boju kvercetin koja blokira oslobađanje histamina.
U vreme pojačane koncentracije polena u vazduhe izbegavajte namirnice kao što su sir, salama, orašasti plodovi, tunjevina i belo vino.