//proppeler

Wednesday, August 10, 2016

Laneno ulje i svježi posni (švapski, cottage ) sir

Ova kombinacija smatra se vrlo zdravom, te spominje kao pripravak čak i za liječenje raka. Prednost ove kombinacije uočila je Dr. Johanna Budwig, a djelovanje kombinacije posnog kravljeg sira i lanenog ulja, temelji se na zdravstvenim prednostima koje pruža laneno ulje koje se najbolje apsorbira u organizmu ako je u emulziji sa svježim sirom. Ukoliko vam je kombinacija sa sirom neukusna, kao opcija može poslužiti i jogurt. Također ulje možete zamijeniti sjemenkama lana, ukoliko vam ih je lakše ukomponirati u prehranu.

Koristite laneno ulje i jogurt ili sir u omjeru 1:4. Jednu žlicu lanenog ulja dobro izmiješajte s 4 žice sira ili jogurta. Mješavinu treba miksati dok se potpuno ne spoji i ne nastane jednolična emulzija bez tragova ulja. Obično se preporučuje u ovom omjeru prvih tjedan dana uzima do 4 žlice lanenog ulja raspoređeno tijekom dana, a kasnije po 1-2 žlice lanenog ulja pomiješanog sa sirom ili jogurtom. Imajte u vidu da je laneno ulje kalorično, pa je važno da vodite računa o doziranju.
Osim što je laneno ulje najbolji izvor omega – 3 masnih kiselina sadrži i druge vitamine i minerale koji pridonose njegovoj učinkovitosti.
Kombinacija lanenog ulja i sira promovira kardiovaskularno zdravlje. Visoka koncentracija omega – 3 masnih kiselina smanjuje razinu kolesterola.
Laneno ulje i sir dobri su za probavni sustav, a posebno zdravlje crijeva, jer je laneno ulje prirodni lubrikant i smanjuje rizike nastanka zatvora i hemoroida.
Laneno ulje promovira zdravlje kože. Posebno je korisno kod suhe kože ili kod osoba koje su osjetljive na sunce, kada se uzima kroz prehranu, ali se nikako ne smije koristiti izravno na kožu. Laneno ulje se ne bi smjelo nanositi na kožu, a posebno ne na kožu lica, jer može napraviti veliku štetu.
Pokazalo se da laneno ulje može stabilizirati i razinu šećera u krvi.
Jedna od poznatijih uporaba lanenog ulja je za mršavljenje. Ono ubrzava metabolizam i pomaže tijelu da lakše sagori višak masnoća.
Laneno ulje se ne bi smjelo koristiti za kuhanje hrane, jer se zagrijavanjem gube sva njegova djelotvorna svojstva. Trebalo bi se čuvati u hladnjaku nakon otvaranja jer se brzo kvari. Kada kupujete laneno ulje birajte ono koje su čuva na hladnim policama i u tamnim bočicama.

No comments:

Post a Comment