//proppeler

Tuesday, July 26, 2016

Napravite sami lek od bundeve (recept, koristi i namena)


Bliži nam se vrijeme sazrijevanja bundeva. Ljekovita svojstva bundeve godinama se koriste  u narodnoj medicini. Bogate su vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, te  mineralima kalijem, fosforom, kalcijom i željezom. Kada pogledate bundevu  njena boja pokazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj tumora. Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Preporučamo njenu upotrebu u svim oblicima koje možete zamisliti od soka, preko pravljenja slatka i variva do pita i naravno narodnih pripravaka. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Bundeva štiti i zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Bundeva čisti krvne sudove i pomaže smanjienje holesterola  u krvi.  Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena. Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka, pokazuju najnovija istraživanja.
Ovdje ćemo vas upoznati sa najčešće korištenim narodnim lijekom od bundeve. Priprema je  jednostavna a potrebni su vam: Jedna veća bundeva , šećer ili prirodni med kao alternativa za šećer, 2 čajne kašike đumbira u prahu i 2 čajne kašike cimeta u prahu.
Na vrhu bundeve odsjecite poklopac kao na slici, sredinu bundeve ispraznite od sadržaja i košpica. U unutrašnjost naspite šećer ili med po želji. Pojasnit ćemo razliku. Ukoliko bundevu ili (neki drugu korisnu biljku) koristite sa šećerom dolazi do jače i bolje ekstrakcije hranjiivih sastoja iz nje. Negativna strana priče naravno je naravno štetnost šećera po organizam. Ukoliko koristitie prirodni med radi se o mnogo zdravijoj varijanti ali je ekstrakcija sastojaka iz biljke (u ovom slučaju bundeve) nešto slabija nego sa šećerom. Zato vam ostavljamo na volju u receptu da sami procjenite šta koristiti med ili šećer. Prije nego uspete med ili šećer pomješajte u njih đumbir i cimet te onda sve skupa uspite u bundevu.
Ovako pripremljenu bundevu zatvorite poklopcem koji ste napravili od njenog vrha i ostavite da stoji na hladnijem mjestu ili fižideru 7-10 dana. Ispod postavite tacnu jer se može desiti da bundeva omekša te da se tečnost počne prosipati. Kada se šećer potpuno istopi odnosno med sjedini sa bundevom vaša masa je spremna  a to obično traje navednih 7-10 dana.
Svu masu pretočite u staklene tegle i ostružite unutrašnje ivice bundeve kako biste pokupili što više sastojaka. Dobiveni med čuvajte na hladnijem mjestu ili frižideru. Med je izuzetno zdrav i ljekovit a možete ga korisrtiti bez oganičenja svaki dan po 2-3 kašike ili više. 
Zahvaljujući blago laksativnom i diuretskom dejstvu, med bundeve pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva. Takođe, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i opšteg životnog tonusa. Med će vremenom potpuno normalizovati vašu probavu.
Oblasti primjene ovog meda su veoma raznovrsne. Najdjelotvorniji je kod liječenja bolesti jetre i bubrega. Za mnoge je ovaj med dragocjen, jer efikasno pomaže izbacivanju žuči i liječenju oboljenja mokraćnih kanala.
Med pomaže i u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, tako što smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.
Stoga ne oklijevajte nego iskoristite raspoloživost svježe bundeve i napravite med te tako iskoristite sve njene blagodeti, te produžite njenu upotrebu preko ovog meda do duboko u zimu.

No comments:

Post a Comment