//proppeler

Wednesday, July 27, 2016

RAZMIŠLJATE LI O PRESTANKU PUŠENJA?


Svi pa čak i najstrasveniji pušači složit će se sa jednom stvari. Pušenje je štetno i loše po naše tijelo i zdravlje. Iako je većina pušača vrlo svjesna ove činjenice , oni nastavljaju sa pušenjem dajući sami sebi niz razloga i obrzloženja zašto za sada moraju nastaviti  da puše. Ovo su samo  neki od podataka o posljedicama pušenja.

  • Svakim udisajem duhanskog dima u tijelo pušača ulazi više od 4 000 različitih hemijskih tvari, od kojih najmanje 40 uzrokuje rak.
  • Dim koji ide u zrak ima veću koncentraciju štetnih tvari od dima koji uvlači pušač.
  • Ugljenmonoksid nastao pušenjem satima ostaje u krvi.
  • Pušenje je samo po sebi odgovorno za čak trećinu svih oboljenja od svih vrsta raka.
  • Čak jedna ili dvije cigarete mogu izazvati povišenje krvnog pritiska, ubrzanje pulsa i smanjenu cirkulaciju krvi u organizmu
  • Od destet oboljelih od raka pluća,  osam su pušači.
  • Srce pušača u prosjeku kuca s 10-20 udaraca u minuti brže od srca nepušača.
  • Čak i nakon dva sata prozračivanja, u prethodno zadimljenoj sobi koncentracija štetnih sastojaka iz nikotina još je uvijek iznad dopuštene granice.
  • Ženski organizam sporije razgrađuje nikotin, pa ista količina dima više šteti zdravlju žena nego muškaraca.
  • Iako žene dnevno ispuše istu količinu cigareta češće obolijevaju od raka pluća nego muškarci.
  • Svakih 8 sekundi u svijetu po jedna osoba umre od neke bolesti izazvane dimom duhana.
Većina pušača ima želju da prestane sa pušenjem u nekom narednom periodu kada budu imali manje problema, budu stariji , budu prinuđeni i sl. Ono što je važno da znate je da u bilo kojem momentu da se odlučite na prestanak nećete pogriješiti. Naše tijelo je programirano da se bori sa svim uljezima pa tako i sa štetnim substancama iz duhana. Da nije tako ljudi bi puno ranije umirali od posljedica pušenja. Koliko god da ste dugo pušili kada prestanete , vaše tijelo nastaviće sa eliminacijom posljedica i nakon određenog vremena očistit će se od posljedica a samim tim će vam smanjiti rizike od prerane smrti ili bolesti kao posljedice pušenja. Istraživaći su godinama testirali ljudsko tijelo i došli su do sljedećih zaključaka koliko je potrebno da se očistitie od negativnih uzročnika pušenja. Evo šta se dešava u vašem tijelu nakon prestanka pušenja.
20 minuta
Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava.
8 sati
U krvi, nikotin i ugljen monoksid smanjuju se za pola. Nivoi kisika povećavaju se i vraćaju u normalu, te ste 'budniji', spavate bolje i jači ste.
48 sati
Ugljen monoksid i nikotin iz tijela nestaju. Pluća počinju da se čiste, završeci nerava se oporavljaju i vraća vam se čulo mirisa i ukusa.
3 mjeseca
Funkcija pluća i cirkulacija značajno se popravlja. Šetanje i vježbanje postaje lakše, sve manje kašljete.
3-9 mjeseci
Začepljenje sinusa i umor skoro su nestali. Dišete puno, puno lakše i više vam ne nedostaje daha. Generalno ste zdraviji.
1 godina
Rizik da dobijete srčanu bolest smanjio se za 50 posto!
5-15 godina
Rizik da dobijete moždani udar smanjio se i sad je isti kao kod nepušača.
10 godina
Rizik da dobijete rak smanjio se i sad je isti kao kod nepušača: 60 posto karcinoma povezani su s pušenjem i lošom ishranom.
15 godina
Rizik da dobijete srčanu bolest ili infarkt smanjio se i sad je isti kao kod nepušača.

No comments:

Post a Comment